Nálunk minden
a vasutasokról szól!

ÜT-választás a MÁV-FKG Kft-nél!


2017. november 28-29-30-án kerül sor a MÁV FKG Kft-nél a 11 fős üzemi tanács megválasztására.

A VDSzSz Szolidaritás ennek megfelelően 11 jelöltet indít, nevük és fényképük már ismerősek lehetnek kihelyezett plakátjainkról. A munkavédelmi képviselő-választás - a választási szabályok körül kialakult viták miatt – csak 2018. január 22-23-24-én lesz, 16 fő megválasztásáról döntött a választási bizottság. Ebbe még van pár kiadó helyünk, várjuk tettre kész tagjaink jelentkezését.

Remélem, tagjaink részére nem kell leírnom szakszervezetünk utóbbi több, mint tíz évben elért eredményeit, hiszen azok többnyire ismertek. Sajnos, azonban reagálnom kell röviden a Vasutasok Szakszervezete honlapján a közelmúltban megjelent cikkére, mely tévedéseket és valótlanságokat tartalmaz.

A 2012-es kollektív szerződés és az azóta aláírt bérmegállapodások közös munka eredményei, abban a VDSzSz Szolidaritás oroszlánrészt vállalt, ezen eredmények kisajátítása etikátlan. Ezen felül tévesen szerepel a cikkben, hogy a pályamunkások minimális bére 143000 Ft, hiszen sajnos csak 135000 Ft körül alakul sok munkavállaló személyi alapbére ebben a munkakörben. Szintén valótlan, hogy a vasas szakmával rendelkező pályamunkások bére minimum 161000 Ft. Ilyen tartalmú javaslata a 2017. évi béremelésnél a VDSzSz Szolidaritásnak volt, de a munkáltató ezt nem fogadta el: csak annyit, hogy számukra 13 %-os volt a béremelés – hacsak bérük meg nem haladta a 161000 Ft-os garantált bérminimumot.

Az MMK bevezetése során szakszervezetünk is folytatott konzultációt a munkáltatóval. Komoly harcot vívtunk azért, hogy a gépkocsivezetők és tehergépkocsi vezetők a 8. MMK-ból a 10-be kerüljenek. Ezt azonban sajnos a tulajdonos nem engedélyezte egyelőre az FKG Kft. vezetésének. Természetesen részt vettünk a kollektív szerződésünk ruházati mellékletének módosításában is. Olyannyira, hogy érdemi javaslattal csak a VDSzSz Szolidaritás állt elő, nevezetesen azzal, hogy a szabadban dolgozók számára hosszú meleg alsót is biztosítson a munkáltató. Ezt be is fogadta a munkáltató.

Ezen szükséges kitérő után felvillantanék párat rövid- és középtávú célkitűzéseink közül. Íme:

A pályamunkás – és esetleg más fizikai munkakörökben – további bérrendezést javasoltunk (minimális személyi alapbér megállapítása) még 2017 folyamán.

A 2018. évi bérfejlesztés során ragaszkodunk a 12%-os alanyi jogú bérfejlesztéshez az alapvető fizikai munkakörökben.

A kollektív szerződésünk módosítását kezdeményezzük a következő pontokban. Javasoljuk...

  • ...a vállalati gépjárművezetésre járó km-pénz megemelését
  • ...az egészségmegőrző program kiterjesztését a fizikai és közvetlen termelésirányítói munkakörökben. Az erre járó pótszabadság megemelését is indítványozzuk
  • ...a felügyeleti pótlék bevezetését minden olyan munkakörre, ahol felügyelet alatti munkavégzést rendel el a munkáltató
  • ...a különélési pótlék visszaállítását azon munkakörökben, ahol a napi munkavégzések között a hazautazás nem megoldható
  • ...a 60 év feletti munkavállalók esetében pótszabadság bevezetését.
  • ...az éjszakai pótlék 60 %-ra való megemelését
  • ...MÁV-csoport szinten a munkavállalók egészségpénztári tagdíjának munkáltatói támogatását

Ezen kívül kezdeményezzük a MÁV ZRt. után társaságunknál is a napi munkaidő csökkentését a vezényelt munkarendben dolgozókra, ahol jelentős mértékű az éjszakai munkavégzés.

Tagjainkat kérem a VDSzSz Szolidaritás 11 jelöltjének támogatására, hiszen ez a fegyelmezett voksolás az üzemi tanácsba való bejutás kulcsa. A remélhetően nagyszámú szimpatizánsainkat is arra kérem, hogy a fentebb leírt jó célok érdekében minél több VDSzSz Szolidaritás jelöltet támogassanak.

Feledy István, VDSzSz Szolidaritás, FKG Kft. alapszervezeti vezető ügyvivő