Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Fónagy: A tavalyi és idei sikeres bértárgyalások során "lett nyilvánvaló, hogy indokolt intézményesíteni ezt a gyakorlatban jól működő rendszert!"


Az államtitkár szerint az egyébként eddig is meglévő, a stratégiai vállalatok munkaadóit tömörítő szervezet, a STRATOSZ mellett érdemes és célszerű intézményesíteni a munkavállalók érdekképviseletét is. Ez többek között a szakszervezeti konföderációkon kívül a közszolgáltató vállalatoknál - például a vasútnál - működő szakszervezetek részvételét jelenti.

 

Egyetértés volt a Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fóruma létrehozása tárgyában. Tudni kell, hogy gyakorlatilag a rendszerváltás óta Magyarországon egy háromlábú, ún. tripartit érdekegyeztetés működik, melyben a munkaadók, a munkavállalók és az állam vesz részt. Ez különböző intenzitással, de gyakorlatilag folyamatosan tevékenykedik. Éppen a tavaly decemberben megindult, és ez év januárjában-februárjában sikeresen lezajlott, a kormány, a szakszervezetek és a [munkaadók] között létrejött hatéves bérmegállapodás keretein belül a közszolgáltató vállalatok - tehát kizárólag vagy túlnyomó részt állami tulajdonban lévő állami vállalatok - dolgozóit érintő hároméves, 30%-os béremelkedéssel kapcsolatos egyeztetések, tárgyalások során - és ezek sikere eredményeként - lett nyilvánvaló, hogy indokolt intézményesíteni ezt a gyakorlatban jól működő rendszert (...) Az egyébként eddig is meglévő, a stratégiai vállalatok munkaadóit tömörítő szervezet, a STRATOSZ mellett érdemes és célszerű intézményesíteni a munkavállalók érdekképviseletét is. Ez a szakszervezeti föderációk, a munkástanácsok, és általában a közszolgáltató vállalatoknál működő szakszervezetek részvételét jelenti. (...) Ez a vasút, az energia[szolgáltatók], a volánosok, a vízszolgáltatás, tehát azok a nagy közszolgáltató vállalatok, amelynek tevékenységére és az ott dolgozó munkavállalók munkaügyi szabályaira az általánostól eltérő szabályok vonatkoznak, ugyanakkor a tevékenységük a társadalom szempontjából alapvető. Tehát ennek az ilyetén intézményesítése én úgy gondolom, jól illeszkedik az eddigi tripartit rendszerbe, és az eddigi tapasztalatok alapján igen eredményes volt

 

 - nyilatkozta Fónagy János, az NFM államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában

Ismeretes: A VKF-hez hasonló, háromoldalú fórum - munkáltatók, szakszervezetek és kormányoldal - létrehozásának kezdeményezői között volt a VDSzSz Szolidaritás is. 2016. október 6-án ugyanis négy, közszolgáltatás területén működő ágazati szakszervezet és egy konföderáció közös kezdeményezést bocsátott útjára. Az alábbiak:

  • a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége,
  • a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége,
  • a VDSzSz Szolidaritás,
  • a Vízügyi Szakszervezetek Országos Ágazati Szövetsége -
  • és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (mint makroszintű partner)

Közös felhívásukban kérték többek között más ágazati szakszervezetek csatlakozását is.

Erre a hívó szóra csatlakozott a kezdeményezéshez a konföderációk közül a Liga Szakszervezetek és a MASZSZ, az ágazati szakszervezetek közül pedig a HVDSZ 2000, a KKSZ, a VSZ, a PVDSZ és az MTSZSZ is. 

További részletekért, előzményekért kattints ide!