Nálunk minden
a vasutasokról szól!

A megállapodás eredményeként visszakerül az étkezőkocsi a székelyföldi magyarságot az anyaországgal összekötő Corona IC-be, és szeptember 9-e után is megmarad a járaton a hálókocsi!


A szeptember 11-i héten intenzív tárgyalások kezdődnek a tulajdonos részvételével, hogy megtalálják a gyógyírt a MÁV-Start szerint állítólag veszteséges Utasellátó Központ problémáira.

Szeptember 6-án Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke megbeszélést folytatott az Utasellátó Központnál több mint egy hete tartó sztrájk miatt, ami végül eredménnyel zárult.
Elnök asszony eljárt követeléseink teljesülése érdekében,  hogy a sztrájk felfüggesztésére sor kerülhessen: ennek megfelelően a munkabeszüntetést szeptember 6-án 18 órától felfüggesztettük. Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke elmondta, hogy a székelyföldi magyarságot az anyaországgal összekötő Corona Intercity ismét étkezőkocsival fog közlekedni, szeptember 9-ét követően is megmarad a járatban a hálókocsi. 

Ugyanakkor a szeptember 11-i héten intenzív tárgyalások kezdődnek többek között a tulajdonos, a MÁV Zrt. részvételével annak érdekében, hogy reális képet kapjon a MÁV Zrt, a MÁV-Start Zrt. és természetesen szakszervezetünk is az Utasellátó Központ tevékenységéről. A cél, hogy a felek megtalálják a gyógyírt az állítólag veszteségesen működő Utasellátó Központ bajaira, hogy az így a továbbiakban gazdaságosan működhessen.

Bárány Balázs leszögezte: meggyőződésünk, hogy tagjaink és az Utasellátó Központ munkatársai vétlenek abban a folyamatban, ami a gazdaságtalan működést eredményezte. A vállalat üzleti jelentéseiben ugyanis soha nem tettek említést az Utasellátó Központ gazdaságtalan működtetéséről. Reméljük, meg fogjuk találni az okokat, amelyek miatt a MÁV-Start vezetése korábban mégis a sztrájkot kiváltó, tarthatatlan álláspontjára helyezkedett, és kezdte meg járatainak csökkentését.

Annak érdekében, hogy újabb munkáltatási problémák ne nehezítsék a tárgyalásokat, és azok kimenetét, abban is megegyeztünk, hogy a felmondott Helyi Függeléket úgy tekintjük, mintha az november 30-ig továbbra is hatályban lenne.

Ez idő a VDSzSz Szolidaritás alelnöke szerint elegendő lesz arra, hogy a felek áttekintsék, a Helyi Függelék esetlegesen változtatást igénylő pontjait - az új helyzetre való tekintettel is. Bárány Balázs kiemelte, hogy a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: tulajdonosként

szükségesnek ítéli az aktív részvételt és közreműködést a konfliktus (...) lezárásában. Ez örömteli, nem leszünk magunkra hagyva. És természetesen, azt is hisszük, hogy a továbbiakban személyes presztizsérdekek, sértődések nem fogják zavarni a tárgyalásainkat és a bölcs döntések meghozatalát.

Mindennek az lesz majd az eredménye - és ez számomra nem kétséges - hogy a létszám az Utasellátó Központnál is stabilizálódik, nem kell senkinek attól tartani, hogy az utcára kerül, és a MÁV-Start Zrt. Utasellátó Központ étkező-, háló- és fekvőkocsijai egyre nagyobb számban fogják Európa vasúthálózatát járni.

Szakszervezetünk elismerésének ad hangot mindazoknak, akik a sztrájkban résztvettek, hiszen - ahogy ezt már többször említettük - sajnos a mai világunkban kell ahhoz bátorság, hogy valaki éljen az Alaptörvényben és egyéb törvényekben biztosított jogával. Remélem, majd ez [a helyzet] is változni fog, és nem lesz egyfajta hősi tettnek minősülő cselekedet.

Azok pedig szégyelljék magukat, akik ezt a sztrájkot gátolni igyekeztek, akár egyéni érdekeikre tekintettel, akár nem palástolt félelemből. Azt gondolom, hogy félni szükséges, félelem nélkül nem élhet az ember, de ennek addig van helye, ameddig a józan és bölcs döntést elősegíti. Amikor már tehetetlenséget diktál, illetve akár aljasságot is sugall, akkor le kell tudni győzni.
Még Cromwell is azt mondta, hogy bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport. Mi ezt a mai világunkban úgy mondjuk, hogy igen, bízni kell Istenben, és a sztrájkot csak felfüggesztettük

 

- mondta Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke.