Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Augusztus 31-én is folytatódik a sztrájk a MÁV-START Zrt. Utasellátó Központnál!


Eredménytelenül zárult a kollektív munkaügyi vita augusztus 30-i fordulója is: a munkáltató továbbra is fel kívánja számolni nemzetközi személyszállítási szolgáltatását, az ezt követő létszámleépítés során pedig több mint 100 vasutas családot sodorna a teljes létbizonytalanságba.

Emellett a MÁV-Start vezetése még mindig adós maradt a válasszal: miként lehetséges, hogy a felszámolás alatt lévő tevékenység 2012 végén mintegy 4,7 milliárd forint nyereséget termelt a MÁV-Start Zrt-nek, ez azonban 2016 végére 690 millió forint veszteséggé alakult?

Rengeteg munkavállalót megviselt a munkáltató sztrájk alatt tapasztalt hozzáállása, magatartása, ezt mutatja, hogy az utóbbi napokban nagyon sokan megbetegedtek. Kihasználva a vasutas nyugdíjasok szorult élethelyzetét, a munkáltató sztrájktörésre kényszeríti őket azzal, hogy egy hónapos munkaszerződést kínál részükre – feltéve, hogy előzetesen vállalják: nem csatlakoznak a későbbiekben sem a munkabeszüntetéshez.
Ahelyett, hogy a MÁV-Start vezérigazgatója a sztrájkot lezáró mielőbbi egyezségre törekedne, és helyreállítaná az általa megszüntetett kulturált vonatközlekedést többek között Székelyföldre, fölöttébb visszatetsző, emberi méltóságot sértő, jogellenes és etikátlan eljárást folytatására kényszeríti a MÁV-Startot! Elvárjuk, hogy a munkáltató azonnal állítsa vissza a járatokból már korábban kivett étkező- és hálókocsikat!

A munkáltató fenti, tarthatatlan álláspontja miatt a VDSzSz Szolidaritás Utasellátó Alapszervezete a munkabeszüntetés folytatásáról döntött. A sztrájk folytatódik augusztus 31-én 23:59-ig a MÁV-START Zrt. Utasellátó Központ működési területén, beleértve a vonatokban közlekedő étkező, háló és fekvőhelyes vasúti járműveket!

2017. augusztus 30.