Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Égető az elegyrendezők alapbérének további 4%-os emelése, Pécs állomáson komplett tolatócsapat mondott fel!


Mégis a legtöbb távozó vasutas a munkáltató vele szemben tanúsított bánásmódját kifogásolja.

Régóta várat magára az elegyrendezők bérének további rendezése. Mint ismert, a MÁV Zrt. többször megígérte, hogy további 4 százalékkal fogja megemelni az alapbérüket.  Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke szerint a  szabadságolások végével lassan elhárul

az időbeli akadálya annak, hogy az ígéretek valóra váljanak. Ez ügyben folyamatosan tárgyalunk a MÁV Zrt. humán vezetésével, és biztató fordulatokat vesz (...) az ügy. Reméljük, hogy a jövő hét folyamán az ígérgetéseken túl tudunk konkrét evangéliummal is szolgálni. Szükség is van erre az intézkedésre, hiszen pár napja Pécs állomáson komplett tolatócsapat mondott fel. 

Egyfelől a bérezésük miatt, hiszen az a vasúttársaság, ami őket alkalmazza, jóval nagyobb jövedelmet ígért. (Az más kérdés, hogy milyen munkáltatási feltételek mellett, milyen egyéb szolgáltatásoktól esnek el, amit a kollektív szerződés számukra biztosított a MÁV Zrt-nél.)

De talán van más ok is: az a bánásmód, ami nem egy munkáltató részéről éri a munkavállalókat, vasutasokat, tagjainkat. Ezt annál is inkább tudom említeni, hiszen azok a kilépők, akiktől a MÁV Zrt. megkérdi, mi volt az oka, hogy a továbbiakban már más munkáltatónál gondolják a boldogulásukat, bizony első helyen - nem is a pénzt, bármilyen furcsa - (...) a legtöbben a bánásmódot kifogásolták, amit a munkáltató velük szemben tanúsít. Annak ellenére teszi ezt a munkáltató, hogy a humán vezetés nyakra-főre hívja fel a figyelmüket, ad tréninget nekik arról, hogy miképpen lenne elvárható bánni a munkatársaikkal. Hát, nehezen megy ez a dolog. (...) Tudomásul kéne venni, hogy sokszor bizony nem a munkabér áll az első helyen akkor, amikor munkahelyet választok, hanem az a közeg, amiben a napjaim jelentős részét töltöm, hiszen munkahelyen többet vagyok, mint az otthonomban, a családomnál, hiszen ott általában ébren töltöm az időt, míg az otthoni időtöltésbe beletartozik a pihenés is. Épp ezért fontos a munkatársakkal való kiegyensúlyozott, korrekt kapcsolat ápolása és fenntartása. Természetesen, a bér sem az utolsó, az is a fontos szempontok egyike, de nem a legelső szempont, és nem kizárólagos.

 

- szögezte le Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke.