Nálunk minden
a vasutasokról szól!

A rossz munka károsabb, mint a munkanélküliség


Ha az embernek rosszul fizetett vagy stresszes munkája van, az többet árthat az egészségének, mintha munkanélküli lenne. Ezt állapították meg a Manchesteri Egyetem kutatói.

Az International Journal of Epidemiology szaklapban közzétett kutatás célja az volt, hogy megvizsgálja a kapcsolatot a munkához jutás, illetve az egészség és a stressz között. A kutatók munkanélküliek egészségi állapotát hasonlították össze a rossz munkához jutott dolgozókéval – írja az MTI.

A kutatásban több mint ezer résztvevőt vizsgáltak a 35-75 éves korcsoportból, akik 2009 és 2010 között munkanélküliek voltak. A következő pár évben a résztvevőktől kapott adatok alapján figyelemmel kísérték az egészségi állapotukat, a stressz-szintjüket pedig a stresszel kapcsolatos hormonszintjük és más biomarkerek mérésével figyelték.

A rossz minőségű munkát elvállalók stressz-szintje volt a legmagasabb – azokénál is rosszabb, akik munkanélküliek maradtak. Azoknál a korábban munkanélküli felnőtteknél, akik rossz minőségű munkát kaptak, egy sor egészségügyi probléma kockázata nőtt meg azokhoz képest, akik nem találtak munkát. Nem meglepő módon a biomarkerek azoknál lettek a legalacsonyabbak, akik jó munkát találtak.

A kutatás kimutatta azt is, hogy akár jó, akár rossz munkát talált valaki, ez nem volt kapcsolatba hozható a fizikai egészségi állapotának a javulásával azokhoz képest, akik munkanélküliek maradtak.

Tarani Chandola professzor, az egyetem orvosi szociológia szakértője szerint a munka minőségét nem lehet figyelmen kívül hagyni a munkanélküliek alkalmazásának sikere szempontjából. Amellett, hogy a jó munka jót tesz az egészségnek, azt is figyelembe kell venni, hogy a rossz minőségű munka viszont hátrányos lehet az egészégre.

Fotó: gettyimages