Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Vasutasnap Rákosi-stílusban


A Rákosi-korszak „Szebb jövőt!” szlogenje a 21. századra optimalizálva így hangzik: „Előre egy szebb vasútért!” – ezzel összegeztük is a MÁV Csoport központi vasutasnapján az állami cég vezérigazgatója által elmondottakat. Talán a sztrájktörők felkutatása miatt nem volt ideje a vasútvállalatnak új beszédet írnia, és ezért kellett egy kommunizmusban megírt szöveget előrántani valamelyik fiókból. A július 11-i kollektív munkaügyi vita után meglehetősen tudathasadásos élmény volt azt a sok szépet és jót végighallgatni.
A kollektív munkaügyi vitán mindenesetre fordulatot jelentett, hogy a MÁV képviselője rákérdezett a Start vezérigazgató-helyettesére, mi akadálya van az általunk is elfogadható 10,9 százalékos alapbéremelés elfogadásának, aminek fejében ráadásul egy órával megemelkedne a heti munkaidő (37-ről 38 órára). Válasz csak pantomimjáték formájában érkezett, Virág elvtárs magyar hangja is elnémult.
Kezdeményeztük, hogy a létszámleépítések megideologizálására használt BPR-átvilágítás során a követelésekre is fordítsanak figyelmet: mennyivel gazdaságosabb az újabb és újabb sztrájkok kiprovokálása a megállapodás helyett. Nem kétséges a végeredmény: meg kellene kötni a megállapodást, hiszen a sztrájkok során követeléseink többszörösének megfelelő kár keletkezett.
Gyakorlatilag minden megoldási javaslatra nyitottak vagyunk, a munkáltatók azonban továbbra sem kívánnak alkut kötni.
Pedig a teljesítések kifizetésére több módszert is javasoltunk a tárgyalások során. Ezek közül egy a debreceni járműjavító vezetése által eltapsolt mintegy két milliárd forint visszavétele. Vagy az, hogy a MÁV perelje be az államot, hiszen az a megrendelt vonatmennyiséget nem hajlandó kifizetni.
A hervasztó tárgyalást követően továbbra is bízunk a megállapodásban, ezért a kollektív munkaügyi vita július 13-i, vasárnapi folytatását kezdeményeztük.

Ha nem jön létre megegyezés, a sztrájkot július 14-én (hétfő) 00:00 órától folytatjuk.