Nálunk minden
a vasutasokról szól!

A MÁV-Start szerint szó sincs elbocsátásokról, kérdés, hogy akkor miért mondták ezt?!


El akarják bocsátani a büfékocsikban dolgozók egy részét, ha azonban a vasúttársaság nem tesz le a tervéről, szeptembertől sztrájk lesz. A HírTV összeállítása.

Leginkább már csak a nemzetközi járatokon üzemeltet büfé- és hálókocsit a MÁV-Start, de a VDSzSz Szolidaritás  szerint most ezeket is megszüntetné, emiatt pedig azok, akik ott dolgoznak, utcára kerülhetnek.

A munkáltató 40-50 ember munkahelyét a MÁV utasellátó központnál kívánja megszüntetni azáltal, hogy több vonatból kiveszi az étkező-, illetve fekvő-háló kocsijait. Nyilvánvalóan szükségtelenné válik, hogy az ott szolgálatot teljesítő személyzet tovább is foglalkoztatva legyen

 

– mondta Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke a HírTV-nek.

A HírTV megjegyzi, hogy a VDSzSz Szolidaritásnál azt elismerik, hogy hivatalosan ők se tudnak elbocsátásokról, de ha a MÁV-Start mégis ilyet tervez, akkor sztrájkolni fognak. Ennek az lenne a következménye, hogy az utasok a munkabeszüntetés idején nem tudnák használni a büfé- és a hálókocsikat.

A VSZ szerint azonban nem lesznek elbocsátások - számol be a HírTV a honlapján. Korábban ugyanis megállapodás született arról, hogy egyetlen vasutasnak sem szüntetik meg a munkahelyét, ezért a VSZ szerint a VDSzSz Szolidaritásnak nincs oka aggodalomra. Azt mondják, ha úgy alakulna, hogy megszüntetik is a büfékocsikat, az ott dolgozók kaphatnak más munkát.

Az elmúlt években minden hónapban megjelent olyan hír, hogy a MÁV-nál létszámhiány van, hát hogyne lehetne átképezni őket! És erről szól a megállapodásunk, hogy senki nem kerül az utcára. Nyilván vállalni kell, hogy más munkahelyre fog menni, vagy más tevékenységet kell végeznie. Mindenkinek a képzettsége és a végzettsége szerinti munkakört kell találni

 

– idézi Meleg Jánost, a Vasutasok Szakszervezetének elnökét a HírTV.

Sajnos, a megállapodásban nem szerepel a VSZ elnöke által említett, egyébként teljesen érthető elvárás, a MÁV-Start által kötelezően betartandó követelményként. Ezért is adtuk be a kollektív munkaügyi vitát: a MÁV-Start a 2017. március 13-án megkötött együttműködési és foglalkoztatási megállapodás alapján nem köteles az elbocsátandó vasutasoknak másik munkakört felajánlani. A cikk alján mellékeljük a megállapodás szövegét, az ominózus részlet: 

Együttműködés a foglalkoztatási tervek és intézkedések vonatkozásában

2.1.
A MÁV-START Zrt. a tárgyévre vonatkozó létszám és a foglalkoztatási jellemzőinek alakulásáról a negyedéves tényadatok rendelkezésre állását követően írásban tájékoztatja az aláíró szakszervezeteket.
A Munkáltató vállalja, hogy a műszaki fejlesztések jövőbeni létszámra gyakorolt hatásainak elemzését legalább évente elvégzi, és ezt az érdekképviseletek részére bemutatja. A létszámkiváltó hatással járó beruházások esetén az esetlegesen felszabaduló munkavállalók továbbfoglalkoztatására konkrét intézkedési tervet dolgoz ki. Ennek kapcsán az aláíró szakszervezetek bármelyikének kérésére egyeztetést folytat.
2.2. A munkavállalók foglalkoztatására kiható munkáltatói intézkedések tervezetének véleményeztetése a munkaviszonyra vonatkozó szabályokban meghatározott módon történik.

 

A HírTV-nek a VSZ azt is elmondta, hogy a VDSzSz Szolidaritás sztrájkjához egyelőre nem terveznek csatlakozni.

A HírTV megkereste a MÁV-ot is, de nem nyilatkoztak. Egy levelet küldtek, amelyben azt írták, nem jelentettek be csoportos létszámleépítést. Szerintük a VDSzSz Szolidaritás nyilatkozata nem tényszerű és nem valós. Hozzátették, a tárgyalások folynak, így az sem kizárt, hogy elmennek az augusztus 14-i megbeszélésre.