Nálunk minden
a vasutasokról szól!

A Start bocsánatkérés helyett tovább vegzálja Németh Zsoltot!


Bár a bíróság szerint Zsolt a munkaviszonyra vonatkozó szabályok tökéletes megtartásával, a vasút, a MÁV-Start érdekeit szem előtt tartva cselekedett, a vállalat vezérigazgatója nagy büszkén közölte, hogy megfellebbeztette az ítéletet.

Időközben Németh Zsolt tagtársunk szintén elsőfokon hozott ítéletét is megkaptuk, ebben szintén fellebbezett a MÁV-Start. Mint arról szintén beszámoltunk, Zsoltot még tavaly a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatójának hathatós közbenjárására távolították el a vállalattól. A bíróság megállapította, hogy ez teljes egészében jogellenes volt: Zsolt ugyanis a munkaviszonyra vonatkozó szabályok tökéletes megtartásával, a vasút, a MÁV-Start érdekeit szem előtt tartva cselekedett. Ez lett a jutalma. A tárgyalásokat követően még arról volt szó, hogy

a munkáltató nagyon megfontolja, hogy egyáltalán fellebbez-e. Hát sikerült megfontolni, és a vezérigazgató nagy büszkén közölte velem, hogy bizony ő megfellebbeztette az ítéletet. Mitöbb akár a Kúriához is elmegy, és talán még magasabbra is, hogyha nem a számára kedvező döntéssel zárul ez a méltatlan, és egész egyszerűen számomra elképesztő ügy. Ahelyett, hogy bocsánatot kérne Németh Zsolttól, tovább vegzálja tagtársunkat. Egész egyszerűen nem értem, miért nem képes belátni, hogy nem csak az ő igaza az egyetlen ezen a földön.

 

- mutatott rá Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke. Az ítélet kivonatát cikkünk alján mellékeljük. Ebből az is kiolvasható, hogy amikor szakszervezetünk javasol valamit tagjai számára, vagy felhívja figyelmüket "adott magatartásformák célszerű követésére", akkor azt mindig a vonatkozó jogszabályok, munkaviszonyra vonatkozó szabályok figyelembe vételével teszi - jelentette ki Bárány Balázs. Ha pedig valaki ezt megfogadja, akkor abból kára nem származik, még rövidtávon sem - hacsak nem jut Zsolthoz hasonló méltánytalan helyzetbe, és nem kell számolnia azzal, hogy valaki a hatalmával történetesen visszaél. 

A VDSzSz Szolidaritás alelnöke kiemelte, hogy élni kell a joggal. Ha pedig a munkáltató egy munkaviszonyra vonatkozó szabályt sértő lépést akar végrehajtani veletek, akkor azt ne tegyétek meg az Mt. 54.§. 1. és 2. bekezdés alapján.

Ebből senkinek semmi baja nem lehet. És még egyszer mondom: Németh Zsolt esete legyen pozitív példa, nem gondolom, hogy a munkáltató még egyszer meg merészelné tenni a MÁV-Startnál azt a csúfságot, amit Németh Zsolttal szemben elkövetett.

 

Emlékeztetőül az említett Mt-passzus:

Az utasítás teljesítésének megtagadása
54. § (1) A munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.
(2) A munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

 


És ha már Németh Zsoltnál tartunk: szakszervezetünk eljárt annak érdekében, hogy a vezető jegyvizsgálók mentesüljenek a menesztés, felhatalmazás kötelezettsége alól, ami számos gondot, problémát jelent napjainkban is, erről ide kattintva olvashattok bővebben.

Letölthető dokumentumok:

DOC170720.pdf