Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Csoportszinten szeptemberben kezdődnek az egységes bértarifa-rendszerre irányuló tárgyalások!


Ennek ellenére a MÁV-Start vezérigazgatója a szakszervezeteket egy megállapodás-tervezettel bombázta, amely adott munkaköröket ismét kiemel a nagy egészből. Csak a VDSzSz Szolidaritás és a MOSZ nem írta alá. És nem is fogjuk aláírni: van ugyanis egy tavaly novemberi közös nyilatkozat! 

Idén februárban a MÁV Zrt. és tulajdonában lévő társaságokkal kötött hároméves bérmegállapodás része az a közösen tett szent fogadalom, miszerint érdekünk - és épp ezért törekszünk is arra - hogy a jelenlegi bérutasításokat felülvizsgáljuk annak érdekében, hogy egy egységes, komplex bértarifarendszert tudjunk működtetni minél előbb. Az erre irányuló tárgyalásokra vállaltunk kötelezettséget, melyet szeptember kell kezdeni (...)

 

- idézte fel Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke. Ehhez képest azonban a MÁV-Start vezérigazgatója a szakszervezeteket egy megállapodás-tervezettel bombázta, amely adott munkaköröket ismét kiemel a nagy egészből: számukra egy "fantasztikus" bérajánlattal rukkolt elő a bértábla formájában. Ezek a munkakörök javarészt a járműkarbantartók közül kerülnek ki. Szakszervezetünknek elvi problémái mellett értelemszerűen gyakorlati észrevételei, aggályai is vannak a bértáblával kapcsolatosan.

Elvi aggályunk az, hogy a munkáltató az egészből kiragad egy-két munkakört, az érintettek számára látszólag előnyös helyzetet kínál, aminek az a szépséghibája, hogy gyakorlatilag bebetonozza őket.

Hiszen semmi mást, csak tárgyalási helyzetet javasol a feleknek az évvégi bértárgyalásokra a tekintetben , hogy a bértáblázatba foglalt értékek mily mértékben változzanak.

 

- szögezte le Bárány Balázs. A másik aggályunk az, hogy az egészből nem lehet kiragadni adott munkaköröket, mert így gyakorlatilag felszalámizódik a MÁV-Startnál dolgozó munkavállalói kör, és lehetetlen lesz bevezetni a várva-várt egységes, viszonylag optimális bértarifát.

Egyébként ezt a megállapodás aláírása előtti VÉT-tárgyaláson a MÁV-Start humánpolitikai vezérigazgató-helyettes asszonya is elismerte, igazat adott nekünk, ezt bizonyítja az ülésen készült hangfelvétel (...), és ezen a tárgyaláson úgy tűnt, hogy ez a megállapodás a bértarifáról nem is kerül aláírásra, hiszen a szétosztást követően senki nem írta alá, a VSZ is erős kritikával illette. Ennek ellenére láttam, hogy mégiscsak - nem tudom, mikor meg hol - sokan aláírták ezt a megállapodást. A VDSzSz és a MOSZ nem tette meg, és nem is fogja megtenni [a fentiek miatt]

 

- szögezte le a VDSzSz Szolidaritás alelnöke. Tehát csak úgy vagyunk hajlandóak bármilyen bértáblát elfogadni bármelyik cégnél, ha az komplex, a munkavállalók egészét lefedő szabályrendszert tartalmaz. Az más kérdés, hogy ezt hogyan, miképpen lehet bevezetni.

Számunkra elfogadhatatlan bizonyos munkaköri csoportok bármilyen okkal, bármilyen címen való kiragadása - főleg akkor, amikor gyakorlatilag a jövő minden formában rendezett, hiszen a következő évre alanyi jogon minden egyes MÁV-csoport munkavállalót 10%-os bérfejlesztésben részesül.

Egy fennmaradó 2 százalékos bértömeget kell a megállapodások alapján differenciáltan szétosztani, amelynek az egyeztetései nyilván még hátra vannak. Ehhez még egy fontos adalék, hogy tavaly november 17-én a MOSZ, a VSZ és a VDSzSz Szolidaritás közös nyilatkozotat fogalmazott meg, és juttatott el elnök-vezérigazgató asszonyhoz, melyben kijelentjük, hogy csak akkor tudunk egységesen és együtt aláírni bérmegállapodásokat, ha azok egységesek, komplexek, és minden munkavállalót egyformán érintenek. Úgy látjuk, hogy az említett, inkriminált megállapodás ebből a sorból kilóg, tehát nincs módunkban azt tudomásul venni - ezért aláírni.

Szakszervezetünk ezt apró botlásnak értékeli, bízik abban, hogy visszatérünk a közös útra, és abban is, hogy Csépke András felismeri azt, hogy felesleges dolog szapulni akármely szakszervezetet - különösképp a mieinket csak azért, mert létezünk, hanem egy olyan magatartásformát, tárgyalási technikát kell követnie, amelyben - ha tetszik neki, ha nem - partnerként lesz képes bennünket kezelni, és ráébred arra, hogy a szociális párbeszédnek egyéb alternatívája nem igazán vezet eredményre - mégha ezt vasutasnapi ünnepségen adja elő, akkor sem.

 

- hangsúlyozta a VDSzSz Szolidaritás alelnöke. Íme, az említett közös nyilatkozat:1260-DOC161116_1.jpg

1260-DOC161116_2.jpg

Letölthető dokumentumok:

DOC161116.pdf