Nálunk minden
a vasutasokról szól!

DB: 2018-tól inkább a hat nap többletszabadságot választanák a vasutasok a 2,62 százalékkal magasabb bér helyett!


Több hónappal a bértárgyalásokon a vasút és a vasutas szakszervezetek közötti egyezség úgy született meg, hogy ezt a választási lehetőséget nyitva hagyta.

Most pedig a foglalkoztatottak 56 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább a felkínált hat nap többletszabadsággal szeretne élni 2018 januárjától, mint a 2,62 százalékkal magasabb bérrel. Ezt a Vasúti és Közlekedési dolgozók szakszervezete (EVG) közölte.

Az alkalmazottak szavazata erős jelzés, hogy több szabadidőt akarnak és ennek a tartalmát maguk akarják meghatározni

 

– reagált az EVG elnökhelyettese, Regina Rusch-Ziemba.

– A kollégák maguk akarják meghatározni, hogy nekik éppen mi a fontosabb. És ez nem minden esetben a pénz.

 

Hogy az alkalmazottak a több szabadnap miatt munkaidejükben ne terhelődjenek le még jobban, az EVG számításai szerint háromezer új alkalmazottra lenne szüksége a német vasúttársaságnak. A DB egyelőre nem igazolta vissza e számítás helyességét.

A vasút először is az egyes ágazatokban előálló konkrét helyzeteket szeretné megvizsgálni, hogy meghatározható legyen, valójában mekkora többletszemélyzet alkalmazását teszi szükségessé a hattal több szabadnap. Természetesen, ott, ahol ez szükséges, minden tovább nélkül új munkatársakat állítunk be

 

– mondta Sigrid Heudorf, a DB munkaügyi részlegének vezetője.

Június végéig kereken 130 ezer DB-munkavállaló dönthetett teljesen szabadon, hogy a hosszabb szabadságot, a több pénzt, vagy a kevesebb heti ledolgozandó munkaórát választja. A kisebb, az EVG-vel konkuráló mozdonyvezetői szakszervezet, a GDL tagjai is szavazhattak. A bértárgyalásokat még decemberben zárták le.

Forrás: iho.hu