Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Újabb sztrájk? - A Debrecen Televízió híradása


Lebénulhat a térség vasúti közlekedése a hétvégén. A MÁV-Start Zrt. dolgozói spontán sztrájkot hirdetnek, ha a munkáltatóval nem sikerül megegyezni a bérekről.
A munkabeszüntetést nem a szakszervezet, hanem a jegy és kocsiellenőrök [jegy- és kocsivizsgálók? - a szerk.] kezdeményezték. Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében előreláthatólag 700-an sztrájkolhatnak. A MÁV-Start Zrt. illetékese azt mondja, szinte elképzelhetetlen, hogy emelnék a dolgozók fizetését, hiszen ezzel együtt a munkaidőt is növelni kellene. Ma a felek tárgyalóasztalhoz ültek, megegyezés azonban továbbra sincs.

Több mint száz vonat startolt ma a debreceni állomásról. Pénteken viszont elképzelhető hogy egyáltalán nem, vagy csak ritkán közlekednek majd a szerelvények. Újabb sztrájk készül. Ezúttal azonban nem a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, hanem a MÁV Start Zrt. jegy- és kocsivizsgálói döntöttek úgy, hogy beszüntetik a munkát. Keveslik a fizetésüket. Azt mondják, hogy míg a többi MÁV társaságnál a dolgozók megkapták a 6,9 százalékos béremelést, addig az ő fizetésük csupán 2,9 és 3,4 százalékkal nőtt. Ezért ha a héten sem születik megállapodás a szakszervezet és a MÁV Start Zrt. között béremelésükről, akkor is sztrájkolnak, ha a VDSZSZ nem hirdet munkabeszüntetést.

Több műszakban dolgoznak, és amit hazavisznek, azt a nettó 80 ezer forintot keveslik. Ezért azt mondták, hogy már nem hallgatnak a VDSZSZ-re, és spontán, ebben a két megyében belevágnak a sztrájkba - mondta el Barna István, a VDSZSZ területi vezetője.

Ez a két megyében mintegy hétszáz vasúti dolgozót érint. Azt, hogy lesz-e sztrájk, és ha igen, hányan csatlakoznak majd hozzá, nem lehet pontosan tudni. Az sem kizárt, hogy teljesen megbénul a vasúti közlekedés a térségben. A MÁV Start Zrt. szóvivője ma azt mondta, nem emelnek a béreken.

Ehhez a 6,9 százalékos bérfejlesztéshez a munkaidőt is szükséges lett volna megemelni, hiszen abban az esetben teljesülhetett volna az a feltétel, amely a MÁV Zrt-nél is teljesült, hogy megkapták a 6,9 százalékos bérfejlesztést a munkavállalók. De ott emelt az óraszám is – nyilatkozta Balogh-Fazekas Anita, a MÁV- Start Zrt. szóvivője.

A MÁV vezetői és a szakszervezet álláspontja a bérekről és a juttatásokról az eddigi tárgyalások során nem közeledett egymáshoz. Ha továbbra sem lesz megegyezés, akkor a MÁV Start dolgozói mellett néhány napon belül a VDSZSZ is munkabeszüntetést hirdet.

DTV: http://www.dtv.hu/hir.php?id=14924