Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Sajtóközlemény - 2008. 07. 03.


A VDSzSz Szolidaritás visszautasítja a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium szóvivőjének az országos sajtóban elhangzott nyilatkozatát, miszerint „a többi érdekképviseletekkel hetek óta egyeztetnek, a VDSzSz Szolidaritás viszont nem is válaszolt a meghívókra.”

Szabó Pál Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi miniszter május 30-án írt levelében a Vasúti Egyeztető Bizottság jövőbeni ülésein való részvételre kérte szakszervezetünk elnökét – minden időpont megjelölés nélkül. Az általánosságban kezdeményezett tárgyalásnak ráadásul semmi köze nem volt a VDSzSz Szolidaritás sztrájkköveteléseihez, azokról nem is lehetett volna tárgyalni a május 30-i levélben javasolt egyeztetésen.

Egy héttel korábban, május 23-án a Minisztérium államtitkárával találkozott Gaskó István, a VDSzSz Szolidaritás elnöke, aki az államtitkárral a találkozó május 30-i megismétlésében állapodott meg, ennek konkrét időponja azonban nem került rögzítésre. Ezt lett volna hivatva rendezni egy későbbi telefonos időpont-egyeztetés. A telefonhívásra azóta is várunk, az általunk kezdeményezett telefonhívások hiábavalónak bizonyultak: az államtitkárt azóta se sikerült elérnünk. Az államtitkár szabadsága miatt a miniszterrel kíséreltük meg felvenni a kapcsolatot, azonban ez se vezetett eredményre – az ígéretek ellenére.

Ez a tarthatatlan állapot vezetett végül a sztrájkbizottság legutóbbi, július elsejei döntéséhez, és ezért volt kénytelen szakszervezetünk az újabb vasutas sztrájk megtartása mellett állást foglalni.

A Minisztérium szóvivőjét ezúton felszólítjuk a közvélemény tényeknek megfelelő tájékoztatására. Magatartása elfogadhatatlan, különös tekintettel arra, hogy Szabó Pál miniszter első nyilatkozatai értelmében még egyezségre törekedett szakszervezetünkkel és az általunk képviselt munkavállalókkal.