Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Kosz és egérürülék: egy ellenőrzés, és az Utasellátó már le is húzhatja a rolót! :(


Csatay Krisztián, a VDSzSz Szolidaritás MÁV Start Utasellátó Alapszervezetének vezető tisztségviselője tagtársunk által készített fotókkal illusztrálta, milyen körülmények között indulnak útnak a MÁV-Start egyes nemzetközi járatai. Por és egérürülék, erős idegzetű olvasóinknak.

Egy tagtársunk küldte át a mellékelt fotókat és az ehhez kapcsolódó útijelentést, ami érzékletesen szemlélteti az állapotokat. Csatay Krisztián szerint

ilyenre azért soha nem volt példa, amíg vasutas végzettségű, szakirányú végzettséggel és gyakorlattal rendelkező raktárvezetőink, illetve szakmai vezetőink voltak. Így nem kell sokat várni, hogy egy ellenőrzés folyamán bezárják az Utasellátót! 

 

És az említett útijelentés:

Útijelentés különleges esemény esetén

Felújított, új besorolású kocsival indultam útnak Zágráb felé. Vonatindulás előtt a targoncások több alkalommal próbálták az eszközöket illetve az árut a kocsira felpakolni, de sajnos mindig elhúzták a szerelvényt, így azt csak induló vágányon tudták felpakolni. Sajnálatos módon a konyhát illetve magát a kocsit nem sikerült kitakarítani ezért mindenhol 1 cm-es por borított mindent, amire még rápakolták a raktárból feljött eszközöket, amiket szintén 1 cm-es por és egérürülék borított. A diszpécsert indulás előtt tájékoztattam, hogy addig nem tudok kinyitni, míg nem fertőtlenítek le mindent. Kinyitni végülis este 20:00 után sikerült, amiről a diszpécsert ismét tájékoztattam. A kocsit nem látták el pántokkal, ezért nem lehet plombát elhelyezni.

 

 Messze van még Európa. :(

Mint korábban beszámoltunk róla, a hálókocsi-kalauzok nem mernek éjszaka kimenni a folyosóra: az ott randalírozó bandák minél több értéktárgyat próbálnak ellopni a gyanútlan utasoktól. A legutóbbi Startos VÉT-ülésen az Utasellátó vezetőjétől csak annyira futotta, hogy visszautasítsa a tagtársunk által elmondottakat .

Még az eggyel korábbi Startos VÉT-ülésen tettük szóvá az Utasellátónál tapasztalt hiányosságokat, amiket tagtársaink közöltek felénk, és kértük a MÁV-Start vezetését, hogy önálló napirendi pontként tárgyaljuk a következő VÉT-ülésen. Hiszen a MÁV-Starthoz tartozó Utasellátónál a problémákat helyben lehetetlen rendezni, sőt: inkább csak fokozódik a konfliktus - számolt be a tapasztalatokról Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke.

A MÁV-Start vezérigazgató-helyettese - tartva szavát - napirendre tűzette az Utasellátót érintő kérdéseket, ezért meghívtuk Csatay Krisztián tagtársunkat, az Utasellátónál működő alapszervezetünk vezető tisztségviselőjét, aki röviden és lényegretörően előadta, mik a rendezésre váró problémák.

Krisztián többek között sérelmezte, hogy az Utasellátó vajmi keveset tesz annak érdekében, hogy a Prága--Drezda vonalszakaszon közlekedő hálókocsikon az utasok illetve a vonatkísérő személyzet megfelelő biztonságban legyenek a gyakori támadások, atrocitásokkal szemben. Nem történtek elégséges intézkedések ahhoz, hogy a személyzet nyugodtan láthassa el a szolgálatát:

olyan állapotok uralkodnak a kocsikon éjszaka, hogy a vonatkísérő-személyzet, hálókocsi-kalauzok nem mernek kimenni a folyosóra (...). Az ott randalírozó bandák azért járkálnak fel s alá, hogy minél több értéktárgyat szerezzenek a gyanútlan utasoktól - őket megtámadják, nem egy esetben meg is verik.

 

Kifogásoltuk, hogy arra képtelen az Utasellátó vezetése, hogy a cseh hálókocsikon rendszeresített, biztonságos, mágneskártyával nyitható ajtókat alkalmazzon. Ehelyett a könnyen felnyitható lánccal kénytelenek tulajdonukat védeni a vonaton utazók. Javasoltuk a Start vezetésének, hogy tanuljanak mások példájából, és hasonló zárakkal lássák el azon vonalszakaszon közlekedő kocsikat. Ezt követően szó esett az utazószemélyzet szűkös ellátásáról is:

naponta egy liter vizet biztosít számukra az Utasellátó vezetése (...), gyakorlatilag szomjan lehet halni. Ebből az egy literből egyébként meg kell oldani a főzést, mosdást, plusz a szükséges ívóvíz bevitelét a szervezetbe: el lehet képzelni, hogy ezekre mennyi jut abból az egy-egy literből (...) És egyáltalán: sérelmezték azt a ridegtartást, ami mellett a munkájuk végzik. Az Utasellátó bemutatkozni elfelejtő vezetője is - mint később kiderült - ott ült a tárgyaláson, az előadás végeztével egész egyszerűen felfortyant, és pusztán arra jutott az erejéből, hogy az elhangzottakat kurtán-furcsán visszautasította. Lehet, hogy ahonnan jött, ott ez így divat, de itt nem szoktunk ehhez a fajta megnyilvánulásokhoz. Talán majd elmesélik neki, hogy nem így kellene viszonyulni az érdekképviseletek felvetéseihez.

 

- jelentette ki videónkban Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke.

Galéria