Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Díjazás nélküli készenlétet vár el a MÁV-Start!


Megjelent a 2017/23. sz. MÁV-Start értesítőben a 39/2017. vezérigazgatói utasítás "a mobiltelefonok juttatási, jogosultsági és használati rendjéről" címmel. Aláírás előtt fontoljátok meg, elfogadjátok-e a munkáltató által javasolt feltételekkel a szerződést.

Horváth Gabriella, a VDSzSz Szolidaritás pécsi területi vezető ügyvivője szerint több szempontból is aggályos az eset:

  • azoknak nem adnak új készüléket, akiknek jelenleg is okostelefonja van, a meglévőket kapják meg további használatra. Legtöbb esetben ezek a készülékek már két évesek. A készülékeknél nincs amortizáció, a mai napig 52.000 forintra tartja ezeket a munkáltató (bekerülési ár). Nem található az utasításban semmi arra vonatkozóan, hogy a készülékeket mennyi idő után selejtezik le, esetleg mennyi idő után kapnak a munkavállalók új készüléket.
  • díjazás nélküli készenlétet vár el a munkáltató amikor arra kötelezi a munkavállalókat, hogy a munkaidőn kívül lehetőség szerint tartsák bekapcsolva a telefont, legyenek elérhetőek a rendkívüli munkavégzés céljából.

Pár aggályos részlet a szövegből:

(...) a technológiai célú használat mellett engedélyezett a magáncélú mobiltelefon használata is, a lebeszélhető előfizetési díj mértékéig.
Kiemelt technológiai felhasználónak minősülnek a vonatkísérő személyzet, vontatási utazók, gépészeti vonalellenőrök, szolgáltatásellenőrök, vizsgáló főkalauzok, kocsivizsgálók és pénztárosok.

(...) munkavállalói köröknek, meghatározott költségkeret mellett, mobilkészüléket biztosíthat SIM kártyával és a készüléktípushoz tartozó alap tartozékokkal együtt (...)

(...) Munkaidején kívül munkavállaló a telefont - a szokásos élethelyzetekben - lehetőség szerint bekapcsolt állapotban hagyja, a munkáltatótól, illetve annak megbízottjától rendkívüli szolgálati ügyben kapott hívásokat fogadja és visszaigazolja ezek vételét.

A nem csoportos használatra kiadott mobiltelefonok hívószámai bekerülnek a Társaság nyilvános címjegyzékébe (...)

(...) Készüléktípus szabad választására csak az 1.-2. (18-19-20-től MMK) kategória esetében van lehetőség, az összes többi kategória készülékének típusát az informatikai szervezet határozza meg a jogosultsági kategória, a rendelkezésre álló készletek és a készülékek aktuális beszerzési ára alapján.

(...) Amennyiben a felhasználónak felróható okból kerül sor a készülék elvesztésére, eltulajdonítására, akkor a felhasználónak a készülék piaci bekerülési értékét köteles megtéríteni.