Sajtóközlemény - 2008. 07. 01.

Két héten belül folytatja a VDSzSz Szolidaritás a február elsejétől meghirdetett sztrájkot – így döntött szakszervezetünk sztrájkbizottsága, miután június 26-án a VDSzSz Szolidaritás MÁV-Start társasági szervezete a munkabeszüntetés júliusi folytatására szólította fel – a tárgyalások további eredménytelensége esetén.

A többi MÁV-nál működő szakszervezet vezetése nem támogatja a VDSzSz sztrájkköveteléseit, hiszen azok teljesítése ellen lobbiznak a Kormánynál. Ezért a VDSzSz-nek továbbra is egyedül kell képviselnie a vasutas munkavállalók érdekeit. Természetesen, a korábbi sztrájkokban is részt vettek – és a következőkben is részt kívánnak venni a többi szakszervezetnél tagsággal rendelkező felelős gondolkodású munkavállalók.
A kollektív munkaügyi vita egyik fordulója se hozott eredményt, a munkáltató továbbra sem hajlandó engedményt tenni, holott a VDSzSz minden megoldási javaslatra nyitott. Hasonló a helyzet a még elégséges szolgáltatással is – amiről mindezidáig nem lehetett egyetlen MÁV Csoporthoz tartozó cég vezetésével se megállapodni. Az eddigi sikertelenség ellenére a VDSzSz Szolidaritás a tárgyalások július 2-i folytatását kezdeményezte.
Követeléseink ismertek, és már másodfokon is bizonyítást nyert: valamennyi munkáltatónál jogszerű a VDSzSz sztrájkja. Szakszervezetünk a mellékvonalak megőrzése mellett a társaságba vitt munkavállalók részére 10 százalékos alapbérarányos pótlék kifizetését, a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 250 ezer forint kifizetését, valamint a pénzügyminiszter által korábban bejelentett 1,1 százalékos inflációnövekedés kompenzálását követeli.