Nálunk minden
a vasutasokról szól!

"A három évre megkötött bérmegállapodások értelemszerűen nem tökéletesek..."


...De nem is lehetnek azok. A hibákra ráébredve - ahogy azt ígértük is - eljárunk a munkáltatók irányába, nem feledkeztünk meg a kocsirendezőkről, tolatásvezetőkről sem. A MÁV nyitottnak tűnik a probléma rendezésére. A MÁV-Start esetében a 10-12 MMK-ba tartozó összes munkavállaló 14%-os bérfejlesztésben részesül.

Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke videónkban újfent megerősítette - ahogy azt már korábban is említettük:

nem feledkeztünk meg az elegyrendezőkről, kocsirendezőkről, tolatásvezetőkről sem. Szeretnénk azt elérni, hogy részükre is a plusz 4% (...) biztosított legyen. Úgy vesszük észre, hogy a MÁV Zrt. vezetése nyitott a probléma rendezésére, és ennek eredményeképpen a közeljövőben valamilyen megoldást találunk. Tehát nincsenek elfelejtve.

 


szögezte le Bárány Balázs, hozzátéve, hogy a MÁV-Start esetében korábban jeleztük: amennyiben a velük megkötött bérmegállapodást a munkavállalók javára és a magyar nyelv szabályai szerint értelmezik, úgy a 10-12. MMK-osztályba tartozók mindegyikének jár a 14%-os bérfejlesztés erre az évre. Ezzel kapcsolatban a VDSzSz Szolidaritás alelnöke jó hírrel szolgált:

csoda történt, ugyanis a hosszabb vitákat kerülendő a MÁV-Start intézkedett, és a királyi többesben megfogalmazott hírlevélből értesülhetett mindenki arról, hogy a bérmegállapodásnak megfelelően pótlólag a 10-12 MMK-osztályba tartozó összes MÁV-Startos munkavállaló az említett mértékű bérfejlesztésben részesül, akik nem kapták meg, azok [január elsejéig] visszamenőlegesen a jövedelmüket meg fogják kapni. Ez egy jó hír.

Az már kevésbé örvendetes, hogy ezt a hírlevélben [úgy tüntették fel], mintha egyedül és kizárólag a királyi többessel felruházott személy fantasztikus érdemeinek kellene ezt betudni. Nem jó ez a folyamat, nem helyes, hogy a szociális partnereket bárki is háttérbe akarja szorítani, és tagadja a szükségét annak, hogy - ha tetszik, ha nem - tudomásul kell venniük, hogy a munkavállalók érdekeit képviselő szervezeteket partnernek kell tekinteniük

 

- jelentette ki Bárány Balázs, aki kitért arra is, hogy a napokban az Országgyűlés elé került a Munka törvénykönyve bizonyos paragrafusainak módosítása, ez pedig meglehetősen nagy vihart váltott ki. A módosítás a MÁV-csoport munkavállalóit semmilyen formában nem fenyegeti, hiszen

őket a Kollektív Szerződés e tekintetben jól védi. A nagy tiltakozás nyomán - úgy tudjuk -, hogy a javaslatot vissza fogják vonni.

 

Letölthető dokumentumok:

170420_START_Hirlevel.pdf