Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Aláírtuk a három évre szóló bér- és együttműködési megállapodást!


Március 13-án felkerült a pont az i-re: a MÁV Zrt-nél, a MÁV-Startnál és a MÁV-SZK-nál is aláírtuk a három évre szóló bérmegállapodást és az együttműködési megállapodást.

 

Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke fontos pillanatnak nevezte ezt, hiszen hosszú idő óta nem volt példa arra, hogy több évre vonatkozó megállapodások rendezzék a vasutas munkavállalók sorsát. Ez most megtörtént.

Mint mondta, hosszú folyamatnak értünk a végére, ami már tavaly elkezdődött, amikor a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója levélben fordult a tulajdonoshoz tekintve, hogy tarthatatlan állapotok uralkodtak a bérezést illetően a MÁV-csoport vállalatainál.

Nagy volt a munkaerő-elvándorlás, az elégedetlenség, ezt követően nagyon intenzív, konstruktív tárgyalások kezdődtek a MÁV Zrt. vezetésével. Ennek aztán meglett az eredménye.

Én nem mondom azt, hogy ez tökéletes, és nem lehetett volna jobb, hiszen mindennél van jobb. De ha mindenki magába néz, és vizsgálja az elmúlt évek történéseit, akkor semmiképp sem lehet azt mondani, hogy ez egy felesleges, indokolatlan időtartamra elhúzott tárgyalások eredményeként született megállapodás. Hiszen átlagosan 13%-os béremelést fog megkapni visszamenőlegesen, január elsejéig számítottan minden MÁV-[csoport]-munkavállaló idén úgy, hogy egy részük 10%-ot, másik részük pedig 14%-ot tudhat magáénak.

Fontos dolog, hogy nem korra, nemre, arcra történt a különbségtétel, hanem kizárólag munkaköröket értékelve jutottunk erre az elhatározásra. (...) Van egy-két olyan munkakör, ami a továbbiakban gondozást igényel, de az idő (...) tényleg sürgetett minket, és én azt tudom csak mondani például a kocsirendezők esetében, hogy nincsenek elfelejtve, és igyekszünk javítani bérpozícióikat. Erre az elkövetkező időszak lehetőséget fog nyújtani, bizton állítom.
Tehát összességében a MÁV Zrt-nél a bér- és együttműködési megállapodás - úgy vélem, hogy a szakszervezet tagjainak az érdekeit jól szolgálja.
Hasonlóan állapodtunk meg a MÁV-Start Zrt-nél is. Az aláíráskor elmondtuk a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatójának, hogy békét kellene kötni (...): Németh Zsoltot vegye vissza a Start kötelékébe, hiszen nagyon méltatlanul bánt el vele, ha úgy tetszik gonoszul.
Az volt a válasz, hogy megfontolja. Nagyon szeretnénk, hogy ne a bíróság mondjon ebben ítéletet, hanem a munkáltató [Csépke] András lássa be, hogy ebben az ügyben tévedett.

A MÁV-Startnál is aláírtuk a bérmegállapodást és az együttműködési megállapodást is. Hasonló a konstrukciója, mint a MÁV Zrt-s megállapodásoké. (...)
Kérlek Benneteket, hogy gondosan tanulmányozzátok, ha (...) kérdés, észrevétel van, keressetek bennünket!

 

- jelentette ki Bárány Balázs. Mellékeljük az aláírt megállapodásokat.