Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Változás az egyen-, forma- és munkaruházat kiosztásában?


Úgy tűnik, megvalósul a VDSzSz Szolidaritás által évek óta szorgalmazott koncepció: a MÁV SZK-nak változtatnia kell az ellátás jelenlegi tarthatatlan gyakorlatán, újra kell gondolnia a raktárak - szertárak - tevékenységét, és vissza kell adnia ezen intézmények hagyományos szerepét.

Nemrég került sor ebben a tárgyban egy szakszervezetünk által kezdeményezett konzultációra, erre a munkáltató már egy kidolgozott javaslattal érkezett: az egyen-forma és munkaruházat kiosztására - a helyi sajátosságoknak megfelelően választható - többféle lehetőséget kínálnak fel. Ebből arra következtetünk, hogy az SZK vezetése is elszánta magát az érdemi változtatásra, ez ügyben már lépéseket is tett.

A cikk alján mellékelt prezentációban régi kívánságunk egyelőre még nem köszön vissza: ez pedig nem más, mint az, hogy a jövőben a raktárak ismét "készletezzenek". (Ez a prezentációban ugyan még nem szerepel, de a szóbeli kiegészítés során tényként már elhangzott a munkáltató részéről.) Ebből a raktári tartalékból lehet majd cserélni az elveszett, megrongálódott ruházatot, az újrafelvételek, munkakört váltók, illetve mindazok haladéktalan ellátását, akik számára valamilyen okból soron kívül ruházatot kell biztosítani. 

Oroszi Rudolf, a VDSzSz Szolidaritás munkavédelmi szakértője felvetette, hogy ezeken a raktárbázisokon, átadó pontokon ne csak egyen-forma és munkaruházati készleteket halmozzanak fel, hanem legyen védőfelszerelés, védőcipő, védőital, tisztálkodószerek és minden olyan, melynek biztosítását jogszabályi követelmények határozzák meg. Mindezt az a tapasztalat indokolja, hogy rendszeresen előfordulnak ellátási hiányosságok a fentiekkel kapcsolatban. Ezeket a beszállítói ingadozásokat lehetne kisimítani, ha az átadópontok és raktárak a felsorolt termékekből is megfelelő készlettel rendelkeznének. Az SZK jelenlévő képviselőinek kérése az volt, hogy ezt ne az egyen-formaruházatot érintő jelenlegi projekt, hanem külön konzultáció keretében tisztázzák a felek.

Letölthető dokumentumok:

Ruhaellatas_koncepcio.ppt