Nálunk minden
a vasutasokról szól!

2017. évi alanyi jogú béren kívüli juttatás igénylése, VBKJ nyilatkoztatás


Munkáltatói tájékoztatók, nyilatkozati lapok, kalkulátor.

A MÁV és a MÁV SZK felhívása:

"Tájékoztatjuk a MÁV Zrt,. és a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. munkavállalóit, hogy a Kollektív Szerződésben foglaltak szerint 2017. évben az alanyi jogú SZÉP Kártya vendéglátás alszámla juttatatás mértéke 92 900 Ft, a VBKJ éves keretösszege bruttó 271.400 Ft.

A Személyi jövedelemadóról szóló törvény változásával összefüggésben a 2017. évi VBKJ rendszer új adómentes (Bölcsődei, óvodai ellátás és szolgáltatás) és kedvezményes adózású (KÉSZPÉNZ) elemekkel bővült.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy korábbi évekhez viszonyítva az egyes elemek szorzószáma jelentősen változott. A kedvezményes adózású körbe tartozó juttatások (SZÉP kártya, KÉSZPÉNZ) esetében a költségszorzó csökkent, de az előző évben kedvezményes adózású körbe tartozó elemek (Erzsébet-utalvány, pénztári tagdíj hozzájárulások, helyi közlekedési bérlet) 2017-től egyes meghatározott juttatásként adóznak, ezért magasabb költségszorzóval vehetőek igénybe.

2017. évi VBKJ rendszer elemeire vonatkozó legfontosabb szabályokat, és az egyes elemek igénybevételének lehetőségét tartalmazó 2017. évi Tájékoztató Füzetet, a nyilatkozat kitöltéséhez szükséges segédletet és a nyilatkozati nyomtatványokat az oldal alján megtekinthetik, letölthetik, szükség szerint kinyomtathatják, és használhatják nyilatkozatok kitöltéséhez rendelkezésre álló segédletet. Az elektronikus bérjegyzéket kapó munkavállalók részére ezeket az anyagokat közvetlenül elektronikus úton is eljuttatjuk.

Az elektronikus hozzáféréssel nem rendelkező munkavállalók a munkaszerződésük szerinti főnökségükön/szolgálati helyükön és a Humán Szolgáltatás Ügyfélszolgálati irodákban nyomtatott formában is megtekinthetik a legfontosabb tudnivalókat tartalmazó tájékoztatót.

A nyilatkozati lapokat és a juttatások igényléséhez szükséges nyomtatványokat 2016. február 28-ától vehetik át a Humán Szolgáltatás illetékes Ügyfélszolgálati irodáiban.

Kérjük, hogy a nyilatkozati lapok kitöltése előtt figyelmesen olvassa el a Tájékoztató füzetet!

Az elektronikusan kitöltött és kinyomtatott vagy papír alapon kitöltött nyilatkozatokat két példányban, aláírva a juttatások igényléshez szükséges nyomtatványokkal együtt legkésőbb 2017. március 10-ig kell leadni a Humán Szolgáltató Ügyfélszolgálati irodáiban.

A számlák alapján igénybe vehető VBKJ elemek választása esetén az eddig felmerült számlákat a VBKJ nyilatkozat leadásával egyidejűleg, első alkalommal legkésőbb 2017. március 24-ig lehet leadni.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az alanyi jogú juttatás folyósításához SZÉP kártyára vonatkozó nyilatkozatot kell leadni azoknak a munkavállalóknak, akik a VBKJ keretében nem választottak SZÉP kártyához tartozó juttatást. Részükre az alanyi jogú SZÉP kártya vendéglátás alszámlára történő utalás feltétele, hogy a munkavállaló az igényléshez szükséges nyilatkozati lapot (amely megegyezik a VBKJ utasítás 2. számú mellékletével) – a VBKJ nyilatkozattal együtt – leadja a Humán Szolgáltatás illetékes Ügyfélszolgálati irodájában."

VBKJ nyilatkozati lapokat, tájékoztatót itt találtok:
https://www.mavcsoport.hu/mav/vbkj


A MÁV-Start tájékoztatója a 2017. évi béren kívüli juttatásokról

"Tájékoztatjuk Önt, hogy a MÁV-START Zrt. 2017. évben a Kollektív Szerződésben és annak módosításában foglaltak szerint Választható Béren Kívüli Javadalmazási (VBKJ) rendszer keretében választásának megfelelően bruttó 271.400,-Ft keretet biztosít.

Ezen kívül Ön 92.900 Ft értékben alanyi jogú béren kívüli juttatásban részesül, melyet a munkáltató SZÉP Kártya vendéglátás alszámlára történő utalással teljesít.

A 2017. évi VBKJ rendszer elemeire vonatkozó legfontosabb szabályokat, és az egyes elemek igénybevételének lehetőségét tartalmazó 2017. évi Tájékoztató Füzetet, a nyilatkozat kitöltéséhez szükséges segédleteket, valamint a nyilatkozati nyomtatványokat az oldal alján megtekintheti, letöltheti, szükség szerint kinyomtathatja. Amennyiben Ön elektronikus bérjegyzéket kap, ezeket az anyagokat közvetlenül elektronikus úton is eljuttatjuk Önhöz.

Az elektronikus hozzáféréssel nem rendelkező munkavállalók a munkaszerződésük szerinti főnökségükön, illetve szolgálati helyükön, valamint a Humán Szolgáltatás Ügyfélszolgálati Irodáiban nyomtatott formában is megtekinthetik a legfontosabb tudnivalókat tartalmazó Tájékoztató Füzetet. A nyilatkozati lapokat és a juttatások igényléséhez szükséges nyomtatványokat 2017. február 28-tól vehetik át a Humán Szolgáltatás illetékes Ügyfélszolgálati Irodáiban.

Az elektronikusan kitöltött és kinyomtatott, vagy papír alapon kitöltött nyilatkozatokat két példányban, aláírva, a juttatások igényléshez szükséges nyomtatványokkal együtt legkésőbb 2017. március 10-ig kell leadni a Humán Szolgáltatás Ügyfélszolgálati Irodáiban.

A számlák alapján igénybe vehető VBKJ elemek választása esetén a számlákat a VBKJ nyilatkozat leadásával egyidejűleg, első alkalommal legkésőbb 2017. március 24-ig lehet leadni.

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy az alanyi jogú juttatás folyósításához nyilatkozatot kell leadniuk azoknak a munkavállalóknak, akik a VBKJ keretében nem választanak SZÉP Kártya juttatást. Részükre az alanyi jogú SZÉP Kártya vendéglátás alszámlára történő utalás feltétele, hogy az igényléshez szükséges nyilatkozati lapot (amely megegyezik a VBKJ utasítás 2/a. és 2/b. számú mellékletével, és a fent jelzett honlapon is megtalálható) – a VBKJ nyilatkozattal együtt – leadják a Humán Szolgáltatás illetékes Ügyfélszolgálati Irodájában. Új belépés esetén a választott SZÉP kártya szolgáltató által kért nyomtatványokat is ki kell tölteni, melyhez segítséget a Humán Szolgáltatás Ügyfélszolgálati Irodáiban kaphat.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a kapcsolódó adó- és egyéb jogszabályi változások miatt a választható VBKJ elemek köre módosult, erről részletesebben a Tájékoztató Füzetben, valamint az Ügyfélszolgálati Irodák munkatársaitól tájékozódhat.

Humánerőforrás gazdálkodás és kontrolling"

VBKJ nyilatkozati lapokat, tájékoztatót itt találtok:
https://www.mavcsoport.hu/mav-start/vbkj