Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Made in Austria


Avagy munkáltatás osztrák módra az ÖBB-nél és a Raaberbahn-nál!

Deutschkreutz (azaz Sopronkeresztúr) a magyar határtól alig három kilométerre található csendes, osztrák kisváros a maga mintegy 3100 lakosával. Itt az ÖBB (Osztrák Szövetségi Vasutak) állomásán még dolgozik forgalmi szolgálattevő, Ausztriában azonban ez már ritkaságszámba megy, hiszen "sógoraink" igyekeznek a legtöbb helyen távkezelt szolgálati helyeket kiépíteni: a nem is oly távoli jövőben Bécsből kívánják már távvezérelni a vonalak nagy részét. És Magyarországgal ellentétben itt az sem szokás, hogy hagyják leépülni a vasutat egy mellékvonal mentén elterülő kisvárosban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy hétköznap reggelente fél-, napközben óránként indulnak innen a vonatok Bécs belvárosába. Persze, nem egy-egy Talentre kell gondolni, hanem - az utasforgalom függvényében - több kocsis emeletes szerelvényre, illetve dupla motorvonati szerelvényre.

De a mellékvonalon található állomásokon sem a pusztulásé és az enyészeté a főszerep, ahol egyelőre még forgalmi szolgálattevő ténykedik: szép, rendezett épületeket látni: Sopronkeresztúr is egy ilyen állomás.

Az osztrák forgalmi szolgálattevőt magyarországi kollégájától nem csak az különbözteti meg, hogy a munkáltató ellátja egyenruhával, hanem az is, hogy ha például a "fővonalon" - ahol már nincs szolgálat az állomásokon - zavar, vagy valami olyan rendkívüli esemény következik be, ami emberi jelenlétet, esetleg emberi beavatkozást igényel, akkor a vasúttársaság folyamatos készenlétben tart számára egy jól felszerelt, és minden igényt kielégítő gépjárművet (megkülönböztető jelzéssel): esetünkben ez egy Nissan Qashqai. 

De ez még nem minden, az osztrák munkavállaló-barát intézkedéseket ugyanis még hosszan lehetne sorolni: minden szolgálati helyen van ásványvíz, hiába folyik a csapokból kristálytiszta víz. Sajnos, ez Magyarországon sok helyen még otthon sem igaz. Sőt, a munkáltatók még arra is törekednek, hogy munkavállalóik ne legyenek betegek, ezért a szolgálati helyeken gyümölcstálakkal várják a szolgálatba lépő kollégákat.
Ezek után felháborító, hogy itthon a szolgálati helyek jó részén még az alapvető emberi szükségletek kielégítése sem végezhető el. A balkáni körülményekről és a munkáltatási szemléletről már nem is beszélve.

Reméljük, egyszer végre itthon is belátják a vezetők, hogy nem beosztott rabszolgák, hanem kollégák teljesítenek szolgálatot a nap minden órájában a hálózaton, akikbe nem rúgni kell még egyet, hogy el ne felejtsék ki a "főnök", hanem segíteni őket, hátha akkor jobban és könnyebben lehetne szót érteni egymással.

fotó: Kismarton János (az autóról), internet (az állomásról).
írta: Németh Viktor

Galéria