Nálunk minden
a vasutasokról szól!

A testkamera által rögzített kép miatt két óra alatt elfogták a bliccelő huligánt, aki nekifutásból rúgta le az utaskísérőt


Ezután pedig 15 hét börtönt is kapott. 

Mindezt persze Angliában, ahol Elliot Nash először trágár szavakkal illette a jegyvizsgálókat, amiért kérték tőle a jegyét.

Menj, hívd a rendőrséget! Micsoda sz*r munka jegyeket ellenőrizni

 

 - kiabált agresszívan a férfi, majd felállt és dulakodni kezdett. Párszor megütötte az egyik utaskísérőt, majd az ülések közötti folyosón egy karaterúgással lerúgta. Az esetet az egyik dolgozóra szerelt kamera rögzítette, akit leszállás előtt megfenyegette, és azt mondta neki, hogy őt csak azért nem veri meg, mert nő.

A huligánt az eset után két órával elfogták és garázdaság miatt elítélték. A férfi egy 2,20 fontos (800 forint) jegyet próbált elbliccelni, de a kihívóan közösségellenes, agresszv magatartása miatt drágán megfizetett: három és fél hónapot kell leülnie a börtönben. 

Mint arról korábban beszámoltunk, hazánkban a testkamera bevezetését kezdeményezte a VDSzSz Szolidaritás a MÁV-Csoport utasokkal rendszeresen érintkező munkavállalói részére!

A hatékonyabb „biztonságtechnikai beruházás” érdekében testkamera rendszeresítését javasoltuk, ilyet kaptak a német vasutasok is, hiszen az elmúlt években őket is egyre több támadás érte. A készülék ott bevált, jelenléte elriasztotta a lehetséges elkövetőket, a bántalmazások száma csökkent.

Mint Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója részére írt levelében emlékeztetett rá, a VDSzSz Szolidaritás mielőbbi megoldást sürgetve már számtalanszor felhívta a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatójának figyelmét a vasutasokat nap mint nap az utazóközönség részéről érő szóbeli, fizikai bántalmazásokra. Ennek ellenére pozitív változásról nem számolnak be tagjaink; őket igazolják a statisztikák is: az idei hivatalos adatok szerint sem mérséklődik a negatív tendencia, ami tarthatatlan, hiszen egy bántalmazás is megengedhetetlenül sok. Éppen ezért Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke kezdeményezte, hogy a MÁV-Csoport az utasokkal rendszeresen érintkező munkavállalóit lássa el ún. testkamerával!

Halasi Zoltán levelében utalt arra, hogy tavaly egyedül a MÁV-Start Zrt. 68 bántalmazásos esetet regisztrált hivatalosan, ez azonban valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, mivel a valóságban ennél jóval többször kerülhetnek a vállalatcsoport alkalmazásában lévő vasutasok megalázó, fizikai sérelemmel is járó konfliktusba egy-egy magáról megfeledkezett utassal, és más garázda, rosszban sántikáló emberekkel.
A munkáltató – korábbi tájékoztatása szerint – minden rendelkezésre álló eszközzel, így többek között "biztonságtechnikai beruházások megvalósításával” törekszik a támadások megelőzésére. Ez azonban szemlátomást nem elegendő.

A hatékonyabb „biztonságtechnikai beruházás” érdekében javasolta a testkamera bevezetését, rendszeresítését. Ilyet kaptak a német vasutasok is, hiszen az elmúlt években őket is egyre több támadás érte. A munkatársaiért felelősséget érző német vasúttársaság, a Deutsche Bahn (DB) ezzel is meg kívánja óvni munkavállalót: a DB szerint ugyanis az intézkedés a tesztidőszakban hatékonynak bizonyult, a készülékek jelenléte elriasztotta a lehetséges elkövetőket.

A VDSzSz Szolidaritás elnöke levelében jelezte: bízik benne, hogy a MÁV-Csoport szintén elkötelezett munkatársai biztonsága iránt, és egyúttal felajánlotta szakszervezetünk segítségét, nemzetközi kapcsolatait a mielőbbi bevezetés érdekében.

(A testkamera cirka 15 dkg-t nyom, de ez már a nehézsúlyú kategória, sok típus ennél jóval könnyebb, akad 6 dkg-s típus is.)

Forrás: mirror.co.uk, blikk.hu, vdszsz.hu