Sajtóközlemény - 2008. 06. 04.

Jogerősen is minden vonatkozásban jogszerűek a VDSzSz Szolidaritás által február elején megtartott sztrájkok. Ezt mondta ki a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság 2008. június 4-én szakszervezetünk részére eljuttatott két végzésében, melyek így megerősítették szakszervezetünk mindig is hangoztatott álláspontját: megfogalmazott sztrájkköveteléseink mindegyike jogszerű.
A bíróság helybenhagyta a MÁV ZRt. vonatkozásában az elsőfokú bíróság döntését, ami sztrájkunkat jogszerűnek ítélte. Ugyancsak teljes mértékben jogszerűnek ítélte munkabeszüntetésünket és követelésünket a másodfokú bíróság a MÁV-START ZRt. esetében is – szemben az első fokon eljáró bíróság végzésével, amely a 10 százalékos alapbérarányos kiszervezési pótlékra irányuló követelésünket jogellenesnek minősítette. (Az első fokon eljáró bíró már 1999-ben is jogellenesnek ítélte szakszervezetünk sztrájkját, végzését a Legfelsőbb Bíróság megváltoztatta, jogszerűnek ítélve munkabeszüntetésünket.) A jelenlegi jogerős végzés szerint ugyanis a cég sztrájkunk jogellenessé nyilvánítására irányuló kérelme megalapozatlan volt. A sztrájk nem volt jogellenes, mert nem ütközött a 2006. december 30-án megkötött középtávú megállapodás tartalmába, és nem irányult annak megváltoztatására sem.
Reméljük, hogy a jogerős bírósági döntések által a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium vezetése is bizonyítottnak érzi követeléseink megalapozottságát, így elhárul az utolsó akadály, és követeléseinkről tárgyalóasztal mellett tudunk megállapodni.
Szakszervezetünk követelése változatlan: a társaságba vitt munkavállalók részére 10 százalékos alapbérarányos pótlék kifizetését, valamint a MÁV Cargo ZRt. privatizációs bevételéből 250 ezer forint kifizetését továbbra is követeljük.