Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Készenléti jellegű munkakörök: Elmaradt pihenőidőt vagy a rendkívüli munkavégzést nem fizette a munkáltató?


A készenléti jellegű munkakörök újraszámfejtési hiányosságai miatt a VDSzSz Szolidaritás által kezdeményezett per január 17-i tárgyalásán csak nem született meg a bíróság által harmadszorra is beígért ítélet.

Tovább polemizál a bíróság, Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke szerint

azon mereng, hogy az elmaradt pihenőidő illetőleg a rendkívüli munkavégzés okán döntsön-e úgy, hogy bizony a munkáltató elmulasztotta kifizetni a[z érintetteknek] járó munkabért. (...) Ezzel szemben a VDSzSz Szolidaritás álláspontja az, hogy ezzel a munkáltatónak tisztában kellett lennie, és ha ennek ellenére még is úgy döntött, hogy szombaton és vasárnap egyaránt foglalkoztatja a munkavállalóit, akkor függetlenül attól, hogy ez órakereten felül vagy azon belül történt-e - ez rendkívüli munkavégzésnek minősül az akkori törvény erejénél fogva. Nagyjából ez a történet lényege.

 

A bíróság nyolc napot adott arra, hogy a VDSzSz Szolidaritás a keresetét pontosítsa, és nyilatkozzon: melyik álláspontot tartja erősebbnek. A bíróság úgy tervezi, hogy még februárban, egy hivatalból kitűzött tárgyaláson döntést fog hozni.