Nálunk minden
a vasutasokról szól!

VBKJ: mi a 100 ezer forint legköltséghatékonyabb felhasználási módja?


Az idei VBKJ egyik új eleme a szabadon felhasználható százezer forint. A tárgyalások során ennek havi rendszerességű kifizetését a VDSzSz Szolidaritás szorgalmazta: elő kívánjuk ugyanis segíteni az önkéntes pénztárakba való egyéni befizetéseket!

Mint arról beszámoltunk, december végén szakszervezetünk szignálta a 2017. évi VBKJ-rendelkezéseket: ezek egyik új eleme, hogy százezer forintot is lehet választani, ami szabadon felhasználható.
A 100 ezer forintos kifizetéssel kapcsolatban volt némi vitánk a munkáltatóval: a gyakori, havi kifizetéseket a VDSzSz Szolidaritás szorgalmazta, pontosan azért, hogy az önkéntes pénztárakba való befizetésnek ez ne legyen gátja, ezt segítse elő.

Javasoljuk, hogy álláspontunk szerint legköltséghatékonyabb módot válasszátok a nyilatkozáskor, és ezt az összeget önkéntes pénztári egyéni befizetésekre használjátok fel. Hiszen végül pontosan emiatt egyeztünk meg a munkáltatóval úgy, hogy havonta utalják ezt a számlátokra. Ha a pénztári befizetés valamelyikét választjátok, akkor a munkáltató az erre irányuló kérelmeket köteles teljesíteni, és a megjelölt pénztár részére ezt az összeget átutalja.

Ugyancsak javasoljuk, hogy a Vasutas Egészségpénztárat válasszátok: régóta jól működik, viszont a vasút nem támogatja, így kizárólag a tagok egyéni befizetéseiből tartja fenn magát. Szakszervezetünk álláspontja szerint célszerű ezt az intézményt megtartani, mitöbb: fejleszteni. Az egyéni befizetéseknek egyébként több előnye is van a felsoroltakon kívül, de egy mindenképpen - szögezte le Bárány Balázs:

évvégén 20%-os adójóváírást lehet érvényesíteni a befizetett összeg erejéig. Tehát összességében úgy véljük, hogy ez a megoldás a legpraktikusabb a 100 ezer forint felhasználását illetően. Hangsúlyozni kívánom: ebben semmifajta kötelezés nincs, pusztán egy jószándékú tanács. Nehogy valaki bármifajta erőszakos unszolást véljen ebben felfedezni.