Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Készenléti jellegű munkakörök: a MÁV-Start képviselője hozta a szokott formáját a bíróságon!


Nem tudott vagy nem akart nyilatkozni arra a bírói kérdésre, hogy a munkáltató a perbeli időszakban kijelölte-e az elővezénylések során a rendkívüli munkavégzéssel töltött időt. A tárgyalás január 17-én folytatódik, ítélet várható.

Bár bíztunk benne, hogy a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatottak érdekében indított második perünk elsőfokú határozattal zárul a január 5-i tárgyaláson, sajnos úgy tűnik, erre még várnunk kell, a következő tárgyalás 2017. január 17-én lesz: ekkor majd vélhetően megszületik a várva-várt döntés.

Ez január 5-én azért maradt el, mert a munkáltató képviselője hozta a szokott formáját: felkészületlen volt. Nem tudott vagy nem akart nyilatkozni a bírói kérdésére, aki azt kívánta megtudni,

hogy a munkáltató a perbéli időszakban kijelölte-e az elővezénylések során a rendkívüli munkavégzéssel töltött időszakot, avagy sem.

 

Mi határozottan állítottuk, hogy ilyen kijelölés nem történt, de a bíróság előtt mindent bizonyítani kell, ezért került sor a halasztásra: a következő napokban a szükséges írásos dokumentációkat kell benyújtania az alperesnek (munkáltató) a bíróság részére. Utóbbi arra kötelezett minket, hogy újfent csatoljuk a MÁV-Start Zrt. Kollektív Szerződésének munkaidő-kijelölésekkel foglalkozó részét.
Erre értelemszerűen azért van szükség, hogy világos legyen az állításunk: a munkáltató figyelmen kívül hagyta kötelezését, és ahelyett, hogy a rendkívüli munkavégzéseket előre ki jelölte volna, mindig csak utólag, kénye-kedve szerint válogatva állapította meg, és számolta el adott hónapban.

Úgy tudom, hogy ebben azért a perek hatása változást hozott, és most már előre kijelöli a rendkívüli munkavégzéssel terhelt időszakot. Ahogy említettem, ez korábban nem így történt.

 

- utalt rá Bárány Balázs, aki sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a munkáltató továbbra is húzza az időt. Ez sok mindent elárul a munkatársaihoz való hozzáállásáról, ahogy az is, hogy

a pár nappal ezelőtti sajnálatos baleset okán még mindig nem találta meg a módját Csépke András, hogy pár szóval legalább de megemlékezzen a szomorú tényről. Hiszen mint tudott egy munkatárs súlyosan megsérült. Azt hiszem, hogy ez volna a legkevesebb, hogy a MÁV-Start munkavállalóit - legalább őket - tájékoztatja a történtekről . Úgy tűnik, hogy ez nem várható el manapság egy ilyen nagyvállalat vezetőjétől.

 

- jelentette ki Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke, aki leszögezte, hogy az elszámolás hibái miatt a VDSzSz Szolidaritás által kezdeményezett pernek nagy a tétje: ez esetben is több százezer forintos elmaradt kifizetésekért pereljük, képviseljük tagtársunkat.

(...) Nagyon fontos dolog, hogy ebben az ügyben is nyertesként tudjunk felállni a tárgyalóasztaloktól.

 

- tette hozzá Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke.