Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Hírlevél - 2008. 05. 21.


A VDSzSz Szolidaritás Országos Választmánya május 20-án tartotta ülését. A Választmány elfogadta a tavalyi évről szóló költségvetési beszámolót, valamint az idei költségvetést is. Határozott arról, hogy szakszervezetünk a Záhonyi Területi Szervezet közreműködésének köszönhetően idén az északkeleti határvárosban tartja a „központi” vasutas napot, azonban ettől függetlenül a többi terület is szervezhet regionális vasutasnapokat.
A Választmány előremutató lépésként értékelte, hogy a mellékvonalakat 2008-ban nem kívánja megszüntetni a Gazdasági és Közlekedés Minisztérium (GKM) új vezetése, ami bizakodásra ad okot a többi követelésünk vonatkozásában. Az egészségbiztosítási törvény visszavonása is küszöbön áll, ebben a tavalyi és az idei sztrájkoknak oroszlánrészük volt, mivel a Kormányra nehezedő nyomásgyakorlás mellett ezek ébresztették rá a társadalom nagy részét arra, hogy nagy a tét.
A VDSzSz Szolidaritás az eddig járt utat folytatja, követeléseink változatlanok. A MÁV Cargo privatizációjából befolyó összegből minden munkavállaló számára 250 ezer forint egyszeri kifizetést, a társaságba vitt munkavállalók számára pedig 10 százalékos, alapbérarányos kiszervezési pótlék kifizetését követeljük. Nem mondtunk le a tervezetthez képest magasabb infláció 1,1 százalékos kompenzálásáról sem.
Bár a mellékvonalak tekintetében örvendetes változás, hogy a GKM idén nem kívánja felszámolni azokat, azonban hosszú távú megőrzésük érdekében elengedhetetlenek a műszaki fejlesztések, ezek nélkül ugyanis a személyforgalom szüneteltetése – majd a mellékvonalak bezárásának kérdése – évről-évre napirendre kerülhet. Ezért a szárnyvonalak ügye továbbra is súlyponti kérdés számunkra.