Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Hírlevél - 2008. 05. 08.


A Debreceni humánszolgáltató vezetője a csoportos létszámleépítése keretében öt munkavállaló elbocsátásával kapcsolatban kezdeményezett egyeztetést, amit nem vagyunk hajlandóak tudomásul venni.
Május 7-én került sor a MÁV IK Kft-nél egy tájékoztatóra, melynek fő napirendi pontja a Kft-nél tervezett szervezeti átalakítással kapcsolatos alapítói határozat ismertetése volt. Eszerint a társaság átszervezését több lépcsőben kívánná a munkáltató végrehajtani. Elsőként a MÁV Start és a MÁV Trakció által meg nem rendelt laktanyai kapacitás felszámolására kerülne sor, ami várhatóan negyven munkavállalót érint. A munkásszállók, vendégszobák üzemeltetését, valamint a takarítási tevékenységet a MÁV ZRt. nem az IK közreműködésével akarja megoldani, az ezzel kapcsolatos további lépések a tulajdonos MÁV ZRt-vel további egyeztetéseket igényelnek.
Szakszervezetünk összességében visszautasítja a tervezett intézkedéseket, mert tagjaink foglalkoztatását érintik, és mert a munkáltató képtelen volt bebizonyítani, hogy a tevékenységek külső vállalkozóktól való megrendelése esetében a költségek csökkenni, az elvégzett szolgáltatások minősége pedig javulni fog.
A tájékoztató második napirendjében került sor a Munkaruházati utasítás megtárgyalására. Sérelmeztük, hogy a munkáltató az egy évnél hosszabb kihordási idejű munkaruházatot számviteli szempontból tárgyi eszközként kezeli, ennek következtében a kihordási idő végén a ruhát a munkáltatónak le kell adni. Javaslatunk az, hogy a munkáltató számviteli szempontból anyagként kezelje a munkaruhákat, ami a munkavállalók szempontjából nagyban egyszerűsíti az eljárást. Az április végén tartott munkaruházati bemutatón látottakkal kapcsolatban résztvevő kollégáink pozitív véleményt alakítottak ki, és elvárjuk, hogy a munkáltató az ott megfogalmazott álláspontok figyelembevételével válassza ki beszállítóit.
Megvan a menesztési reform első áldozata: a Budapestről Vác felé tartó személyvonatra Gödön a forgalmi szolgálattevő felszállt, sajtóértesülések szerint azért, mert felhívták, hogy szedje le a vonatról egy utas ottfelejtett csomagját. A szerelvény azonban a szabad kijárati jelző és a jegyvizsgáló menesztése miatt elindult. A pánikba esett forgalmista így leugrott a vonatról, azonban szerencsétlenségére egyensúlyát vesztette, és elesett: súlyos sérülést szenvedett. A szakma természetesen rögtön elhatárolódott tőle, mi mást is tehetett volna, mondván: a forgalmista szolgálati helyét engedély nélkül nem hagyhatta volna el – legalábbis, ezt nyilatkozta Csontos Endre, a MÁV forgalmi igazgatója. Arról azonban már nem ejtett szót, hogy a forgalmi szolgálattevővel ilyesmi pár hete még biztosan nem fordulhatott volna elő, tekintve, hogy akkor még ő menesztette a vonatot.