Sajtóközlemény - 2008. 04. 17.

A VDSzSz Szolidaritás sztrájkbizottsága április 17-én a munkabeszüntetés további felfüggesztése mellett foglalt állást. Szakszervezetünk álláspontja szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vezetésében tapasztalható bénultság miatt nem várható döntés követeléseink vonatkozásában. Különösen úgy nem, hogy a MÁV Csoport cégeinek megtiltották, hogy érdemben tárgyaljanak és megállapodjanak azokról. A döntésben szempont volt az is, hogy a VDSzSz ne nehezítse a diákok tanulmányaiból fakadó kötelezettségeinek teljesítését.
A VDSzSz továbbra is szolidáris a BKV-nál munkabeszüntetést hirdető szakszervezetekkel és a sztrájkot felvállaló munkavállalókkal, ugyanakkor sajnáljuk, hogy néhány szakszervezet nem támogatja a szélesebb, közlekedési ágazaton belüli összefogást a nyomásgyakorlás erősítése érdekében.
Szakszervezetünk a kiszervezés folytán a MÁV Gépészet ZRt., a MÁV Trakció ZRt., valamint a MÁV Start ZRt. munkavállalói részére 10 százalékos alapbérarányos kihelyezési pótlékot követel. A MÁV Start ZRt. esetében ezen felül a 2008. évi bérfejlesztés során legalább 6,9 százalékos alapbéremelést követelünk, mivel a munkáltató mindezidáig csupán 2,9, illetve 3,4 százalékos bérfejlesztést volt hajlandó adni a munkavállalók számára. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter többször kinyilvánított ajánlata alapján minden vasutas számára nettó 250 ezer forint egyszeri kifizetését is követeljük a MÁV Cargo ZRt. privatizációjából a jövőben befolyó vételárból.
A VDSzSz Szolidaritás a kollektív munkaügyi vitát kibővítette a 38 mellékvonalon a személyszállítás további fenntartására vonatkozó korábbi követeléssel.