Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Érdemi tárgyalások kellenek a számháború helyett - 2008. 04. 07.


A MÁV Zrt kommunikációs vezetője az április 7-ére meghirdetett, és az ország vasúti közlekedését szinte teljes mértékben lebénító sztrájkot követően ismét a számokkal dobálózott. „Tényeket és számokat” közölt arról, hogy hányan fő vette fel a munkát és hányan sztrájkoltak, hány vonat indult el, és hány vonat nem közlekedett.
Csakhogy! Egy dolog a statisztika, és egy másik dolog a tény. A tények pedig önmagukért beszélnek, akár számokkal támasztjuk alá, akár nem.

A tény pedig az, hogy hétfő délelőtt nem volt vasúti közlekedés az ország nagy részében, és még a késő délutáni órákra sem sikerült helyreállítani a forgalmat. A MÁV egyik tájékoztatója szerint csak kedd reggelre fog helyreállni a menetrend szerinti közlekedés. Jogosan tesszük fel a kérdést, ha nem okozott problémát a sztrájk a közlekedésben, akkor mit kell helyreállítni – és mi tart ilyen hosszú ideig.
A MÁV vezetése az érdemi tárgyalások helyett számokkal igyekszik igazolni, hogy a sztrájknak nincs támogatottsága a vasutasok körében. Ezt a téveszmét tartja pajzsként maga előtt, amikor elzárkózik a tárgyalásoktól. Olyannyira hisz saját téveszméiben, hogy még az elégséges szolgáltatásról sem hajlandó megállapodást kötni.
Bízik abban, hogy a munkavállalókra gyakorolt presszióval sikerül megfélemlíteni, vagy többletjuttatásokkal árulásra csábítani a sztrájkolókat. Ennek az önhittségnek minden alkalommal káosz a következménye.
Azt gondolná az ember, hogy ennyi tapasztalat birtokában végre a MÁV vezetése is levonja a konzekvenciát, hogy belátja, erővel és arroganciával nem lehet előbbre jutni, és végre hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni és érdemi tárgyalásokat kezdeni a vasutasság jogos követeléseinek teljesítéséről.