Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Hírlevél - 2008. 03. 20.


A Vasúti Hivatal újabb ötven vonat vizsgálatát rendelte el azok közül, amelyek a sztrájk idején utasításellenesen közlekedtek, kezdeményeztük a kiemelt munkakörök vizsgálatát, valamint egy konzultációt a 200 óra feletti rendkívüli munkavégzés elrendelése miatt. A VDSzSz Szolidaritás Elnökének kezdeményezésére Országos Választmányi és társasági és üzletági választmányi összevont ülést hívtunk össze 2008. március 26-ára (szerdára), az ülés 10,30-kor kezdődik a Best Western Hotel Hungáriában (Budapest, VII., Rákóczi út 90.).
Javasolt napirendi pontok:
1. 2008. januárban a MÁV Zrt-nél, a MÁV-START Zrt-nél, a MÁV Gépészet Zrt-nél, a MÁV TRAKCIÓ Zrt-nél kezdeményezett kollektív munkaügyi viták kapcsán kialakult állapot, és az e tárgyban megtartott sztrájkok értékelése, további lépések megbeszélése.
2. Beszámoló a 2007. őszén a LIGA Szakszervezetek által kezdeményezett az egészségbiztosító magánbiztosítókká való szétdarabolása ellen szóló, a VDSzSz Szolidaritás által vezetett akciósorozat (sztrájkok, tüntetések, aláírásgyűjtés) jelenlegi állásáról és a további lépésekről.
3. Egyebek
A foglalkoztatási megállapodásnak megfelelően megkezdődtek a létszámtárgyalások a központi szervezetek munkáltatóival. Eddig az Ingatlangazdálkodási Igazgatóság és a TÁSZ szervezeteknél zajlott le az egyeztetés.
Az Ingatlangazdálkodási Igazgatóság területén létszámcsökkentést nem terveznek a tavalyi jelentős vérveszteségek után. A szervezetnél az eddigi megbízott vezető megkapta kinevezését. A konzultáció során megerősítettük azt a már korábban is kifejtett igényünket, hogy a létszámmozgások során felszabaduló pozíciókat a MÁV-nál gyakorlattal bíró, kipróbált munkatársakkal töltsék be, és csak rendkívüli esetben kerüljön sor „külső” munkaerő felvételére. Ezúton is felhívom a kollégák figyelmét, hogy regisztráljanak, és figyeljék rendszeresen a MÁV belső karrier portálját, és pályázzanak, mert csak így kerülhető el, hogy a MÁV „belső jelentkező” hiányában a külső pályázókat preferálhassa. Tessék figyelni és pályázni! Így szorítsuk ki az ejtőernyősöket!
A TÁSZ szervezete ebben az évben sem jár jól a létszámot illetően. A BKSZE és a gépész társaságok kiszervezése nyomán még mindig kérdéses a gépész szakanyagok ügye. Álláspontunk szerint a feladatot létszámmal együtt kell átvenniük, hiszen négy éve, amikor a profiltisztítás jegyében a gépész szakanyag a BKSZE-hez került, a feladat és a létszám együtt mozgott. Most sem lehet másként. Elfogadhatatlan a MÁV álláspontja, hogy a 2007. évi többlet létszámcsökkenést nem számítja be 2008-ra, hanem a 2008. évi tényszámhoz viszonyítva határozza meg a feladatot. Várható a BSZE beruházási tevékenység társaságba szervezése, amit az uniós források felhasználásának NIF-be való szervezésével indokolnak. Az uniós vasúti beruházások NIF-be szervezésével akkor sem értettünk egyet, a mostani következményét sem támogatjuk.
Komoly viták várhatók a Jogi Igazgatóság létszámegyeztetésén, mert előzetes hírek szerint ebben az évben is felmelegítik a levelezés kiszervezését. Információnk szerint most a posta a „kérő”, mivel vezetője tagja a MÁV igazgatóságának. Szakmai anyagokat még nem láttunk, nem ismerjük az indokokat, de mindent elkövetünk, hogy ebben az évben is elhárítsuk a veszélyt. A társaságok szervezetéhez sorolt cégeknél foglalkoztatott kollégáink számára új fórumot teremt az ún. Társasági VÉT, ahol a humán és a portfolió vezetőivel lesz alkalom rendszeres konzultációra. A következő tárgyalásra március 27-én kerül sor.