Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Sajtóközlemény - 2008. 02. 28.


A VDSzSz Szolidaritás sztrájkbizottsága február 28-án a munkabeszüntetés március 9-i, népszavazásig tartó felfüggesztése mellett döntött, ezzel is nyomatékosítva, hogy a szakszervezetünk által február elsejétől meghirdetett sztrájk nem politikai célok, hanem kizárólag a kollektív munkaügyi vitákban megfogalmazott követelések elérésére irányul.
Szakszervezetünk a kiszervezés folytán a MÁV Gépészet ZRt., a MÁV Trakció ZRt., valamint a MÁV Start ZRt. munkavállalói részére 10 százalékos alapbérarányos kihelyezési pótlékot követel. A MÁV Start ZRt. esetében ezen felül a 2008. évi bérfejlesztés során legalább 6,9 százalékos alapbéremelést követelünk, mivel a munkáltató mindezidáig csupán 2,9, illetve 3,4 százalékos bérfejlesztést volt hajlandó adni a munkavállalók számára.
Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter többször kinyilvánított ajánlata alapján minden vasutas számára nettó 250 ezer forint egyszeri kifizetését is követeljük a MÁV Cargo ZRt. privatizációjából a jövőben befolyó vételárból.
A VDSzSz Szolidaritás követeléseinek teljesítéséért – amennyiben a munkáltatókkal nem születik megállapodás – a sztrájkot folytatjuk. A munkabeszüntetésben tagjaink és a vasutas munkavállalók részvétele töretlen. Tovább erősíti elszántságunkat, hogy egyre több vasúti ágazaton kívüli szakszervezet is jelezte, hogy szolidaritási sztrájkkal csatlakozik a VDSzSz Szolidaritás által meghirdetett munkabeszüntetéshez.