Sajtóközlemény - 2008. 02. 24.

A VDSzSz Szolidaritás sztrájkbizottsága a munkabeszüntetés február 25-én nulla órától határozatlan ideig történő folytatásáról döntött.
Ennek oka, hogy a kollektív munkaügyi vita során szakszervezetünk több kompromisszumos javaslatot tett, azonban a munkáltatók minden érdemi tárgyalástól mereven elzárkóztak. Nem jött létre megállapodás a még elégséges szolgáltatással kapcsolatos egyeztetéseken se, melyen a VDSzSz Szolidaritás az 1995-ben a MÁV által is aláírt megállapodás újbóli elfogadását javasolta a sztrájk idejére, a munkáltatók azonban erre sem voltak hajlandóak. A sztrájk idején kialakuló káosz miatt a cégek vezetését terheli a felelősség.
Ismeretes: Szakszervezetünk a kiszervezés okán a MÁV Gépészet ZRt., a MÁV Trakció ZRt., valamint a MÁV Start ZRt. munkavállalói részére 10 százalékos alapbérarányos kihelyezési pótlékot követel. A MÁV Cargo ZRt. vártnál sikeresebb privatizációja és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterrel kötött szóbeli megállapodás okán minden vasutas számára nettó 250 ezer forint egyszeri kifizetését is követeljük.
Az érintett munkáltatók egyikénél sincs bérmegállapodás a 2008. évre.