Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Partizánakcióba kezdett a munkáltató!


Folytatódnak a tárgyalások a készenléti és nem készenléti jellegű munkakörökben foglalkoztatottak jövőjének megnyugtató rendezése érdekében. A Startnál vélhetően közel a megállapodás, a MÁV-nál azonban nem ilyen egyszerű a képlet. Úgy biztos nehéz lesz a VDSzSz Szolidaritással dűlőre jutni, ha a munkáltató partizánakció keretében próbálja a helyi függelékek számára kedvező módosítására rávenni tisztségviselőinket. De mi lesz a műszakpótlékkal?

Az április 11-i héten remélhetően érdemi tárgyalások lesznek a készenléti jellegű munkakörökkel kapcsolatban. A múltat illetően javában tart az újraszámfejtés, a jövő azonban rendezetlen. Informális beszélgetések alapján úgy tűnik, hogy a Startnál közel a megállapodás, a MÁV esetében azonban egyelőre még nagyon messze vannak egymástól az álláspontok.

A jelenlegi helyzet szakszervezetünk számára teljesen megfelelő – feltéve, ha a munkáltatás jogszerűen történik. A munkáltatónak vannak elképzelései, viszont nehéz lesz velünk dűlőre jutni, ha közben partizánháborút folytatnak, és a helyi függelékek – munkáltató számára kedvező – módosítására próbálja rábírni tisztségviselőinket. Ezzel próbálják megakadályozni, hogy tagjaink számára stabil és hosszútávon kiszámítható foglalkoztatási helyzetet teremtsünk a készenléti jellegű munkakörökben is.

A tárgyalásokon mindenképp el kívánjuk érni a műszakpótlék-emelést adott, nem készenléti jellegű munkakörök számára is, erre egyébként tavaly már ígéretet tett a MÁV Zrt. vezetése. Az nem fog menni, hogy kizárólag a készenléti jellegű munkáltatás kapcsán adódó forrásból fedezzék a műszakpótlék-emelést. Értelemszerűen nem fogjuk engedni, hogy tagjaink számára kedvezőtlen legyen a végkifejlet.

Ezúton is kérjük tisztségviselőinket, hogy ezzel kapcsolatban semmilyen körülmények között ne írjanak alá helyi függelék-módosítást mindaddig, amíg velünk nem egyeztetnek. Kérjétek ki tanácsunkat, mert az ilyen esetekkel akaratlanul is gyengítenék tagjaink pozícióit. Bízunk benne, hogy ez fölösleges intelem, hiszen ezzel minden tisztségviselőnk tisztában van.

Továbbra is hangsúlyozzuk, hogy jogszerűen a munkáltató nem válogathat, hogy a készenléti jellegű foglalkoztatás során szombatra vagy vasárnapra rendeli-e el a rendkívüli munkavégzést: ezt ugyanis egyértelműen szombatra kell elrendelni. Jogsértő, ha nem így jár el a munkáltató. Reméljük, minden érintett belátja, és tiltakozik ellene, ha a munkáltató ilyen sanda szándékkal megkeresi, és próbálja meggyőzni, hogy ez így helyes. (Természetesen, elérhetőségeinken tagjaink bármikor kérhetnek segítséget tőlünk.) 

Jó lenne, ha rövid időn belül eredményesen sikerülne lezárni ezt az ügyet, hiszen a bérmegállapodásból adódóan számos feladatot kell még megoldanunk, ilyen például a középtávú megállapodás megkötése és a műszakpótlék-emelés kérdésköre. Ismeretes: utóbbiban már eljutottunk odáig, hogy már minden igazgatóság összeállította azon szolgálati helyek listáját, ahol a munkáltató kívánatosnak tartja a műszakpótlék-emelést. Ha pedig kívánatosnak tartja, akkor nyilván lehetőséget is biztosít a megvalósítására.

Bárki bármit is mond, a készenléti jellegű munkakörök körüli vita nem érintheti kedvezőtlenül a műszakpótlékkal érintett munkakörökben foglalkoztatott vasutasokat. Szeretnénk elérni, hogy a tavaly bevezetett 10% műszakpótlék-emelés egyre szélesebb körben honosodjon meg a MÁV Zrt-nél – függetlenül attól, hogy milyen munkakörben vannak foglalkoztatva.

Tartozz közénk, erősíts minket: lépj be Te is a VDSzSz Szolidaritáshoz! A belépéshez keresd területi irodáinkat, a Tagdíjlevonási nyilatkozatot itt találod

Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről? Csatlakozz a VDSzSz Szolidaritás facebook-oldalához!