Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Tarthatatlan: tavaly 68 jegyvizsgáló-bántalmazást rögzítettek, idén 13 esetről tud a Start!


Megérkezett a munkáltató válasza Cseh Béla, a VDSzSz Szolidaritás Miskolc területi vezető ügyvivője által írt levélre, amit a Központi Munkavédelmi Bizottság elnökeként küldött Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója részére. 

Egész pontosan idén március 21-ig 13 jegyvizsgálót ért támadásról tud a Start, tavaly 68 esetet regisztráltak. A munkáltató mellékelt tájékoztatása szerint minden rendelkezésre álló eszközzel, így "különösen biztonságtechnikai beruházások megvalósításával, vasútőri vonatkísérés megrendelésével, a biztonsági kísérés fokozása érdekében az ebbe a tevékenységbe bevonható külső felekkel (rendőrség, polgárőrség) való együttműködési megállapodások megkötésével" törekednek arra a munkáltató, hogy az utazókat ért támadásokat megelőzzék. Ez azonban szemlátomást nem elegendő, erről is szó volt többek között a március 22-i VÉT-ülésen - erről rövidesen bővebben tájékoztatunk Benneteket.

A tájékoztató értelmében "az idei támadások száma az elmúlt évek eseményei alapján nem kiemelkedő", bár azt a munkáltató is leszögezi, hogy egyetlen esetet sem tartanak elfogadhatónak.

Ismeretes: Cseh Béla, a VDSzSz Szolidaritás Miskolc területi vezető ügyvivője a MÁV-Start Zrt. Központi Munkavédelmi Bizottságának elnökeként is fellépett az utazókat érő atrocitások ellen, és kimutatást kért arról, hogy hány utazót bántalmaznak? Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója részére írt levelében azonnali intézkedést sürgetett, mivel a munkáltató kötelessége biztosítani az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit.

Levelében elszomorítónak nevezte, hogy például a győri esetről a sajtóból kellett értesülni, és tájékoztatást kért arról, hány alkalommal bántalmazták az utazókat. A munkáltatónak 8 napon belül válaszolnia kell.

Valamivel korábban Bánhidi-Nagy Attila, a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese részére írt levelünkben konzultációt kezdeményeztünk, mivel a munkáltató kötelessége biztosítani az egészséges és biztonságos munkahelyet. Mivel ez az utóbbi említett esetekben nem teljesült - és félő, hogy a jövőben sincs mód erre - haladéktalanul tárgyalnunk kell annak érdekében, hogy hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg.


A VDSzSz Szolidaritás többek között pertársaság alakításában látja tagjai képviseletének hatékony módját, és jogi képviseletet biztosít azon tagjai számára, akik megtagadták az egyéni megállapodás aláírását! Kizárólag tagjainkat képviselhetjük, hiszen ezt írja elő a törvény, másra nincs lehetőségünk. A belépéshez keresd területi irodáinkat, a Tagdíjlevonási nyilatkozatot itt találod.

A meghatalmazást innen letölthetedAmennyiben szeretnéd, hogy a VDSzSz Szolidaritás képviseletet nyújtson számodra, javasoljuk, mihamarabb juttasd el a kitöltött meghatalmazást területi irodáink részére! A fejleményekről honlapunkon – www.vdszsz.hu – folyamatosan tájékoztatást adunk! 

Ne feledd: Részletes elszámolás nélkül semmit ne írj alá! Ha aláírod az egyéni megállapodást, utólag már nem lehet visszacsinálni, ez a Te felelősséged! Ha kevesebbet fogadsz el, csak magadra vethetsz! AZ ELMARADT MUNKABÉREDRŐL VAN SZÓ!

Szeretnél elsőkézből értesülni a legfrissebb hírekről? Csatlakozz a VDSzSz Szolidaritás facebook-oldalához! 

Letölthető dokumentumok:

scan_20160322173933.pdf