Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Részlet a szószerinti jegyzőkönyvből - 2008. 02. 05.


Simon Dezső, a Vasutasok „Szakszervezetének” elnöke 2007. december 29-én még emlékezett arra, amiről Kóka J.-vel a VDSzSz képviselői előtt is beszélgetett. Szavai – mint ahogy minden egyes megnyilvánulása a VÉT-en – szó szerint kerültek rögzítésre, így azokat teljes pompájában elétek tárhatjuk. Ugye, milyen igaz a közmondás a hazug emberről és a sánta kutyáról?…

"Elnök: Kérdezem a munkavállalói oldalt, ki kíván nyilatkozni.

Borsik úr: Most két eset van. Vagy elégedetlenek a szakszervezetek, vagy nem tudnak mit kezdeni a javaslattal. Én azt gondolom, hogy írásban át kéne adni a szakszervezeteknek, ha szabad egy ilyen javaslatot tenni, hogy lássák közelről. Másfelől pedig, nem lehet azt mondani, hogy visszalépés történt volna a munkáltatói pozícióban, és azt gondolom, hogy amit a Vezérigazgató úr elmondott a tárgyalások eddigi menetéről, ahhoz túl sok hozzáfűznivalónk nincsen. Miután nem önmagában, csak a bérmegállapodás van, hanem van még szakszervezeti néhány követelés, hogy úgy tetszik, kemény követelés, arról jó lenne majd hallani, hogy azoknak mi lesz a sorsa.

Elnök: Köszönöm. Ismét a VDSZSZ, de most azt hiszem, él is az adott lehetőséggel.

VDSZSZ: Mi az, hogy ismét? Most a VDSZSZ. Köszöntjük mi is a VÉT tárgyaló delegációit. A Vezérigazgató úr által tett javaslat, az, szerintem, nemhogy nem hátralépés, hanem az egy előrelépés a megállapodás felé vezető úton, hiszen a héthez már elég közel áll a 6,9, és a 250 ezer 800-hoz pedig már nagyon, nagyon közel áll a 250 ezer, a VBKJ-nál. Ez egy poén volt. Az is rendben van, hiszen az a megfogalmazott követeléseknek megfelel, tehát ez egy pozitív lépés. És, mint ahogy ezt már többször elmondtuk, ez a MÁV Zrt-nél a megállapodás, az éves bérmegállapodás dolgait többé, kevésbé lefedi, illetve hát, azt is mondhatnám, hogy rendben lévő dolog, azonban, vannak még fönn maradott dolgok, így például a kivitt társaságoknál a 10%-os béremelés, illetve a Cargo árbevételéből a minden vasutasnak juttatandó, mintegy két és félhavi, egyszeri kifizetés, egyszeri jutalom kifizetéséről való megegyezés. Nyilvánvaló, hogy ezek nem egyszerű tételek, de szeretnénk, hogyha ezek a kérdések egyszerre lennének lezárva. Egyébiránt, a MÁV Zrt. éves bérmegállapodásra tett munkáltatói javaslat számunkra fogadható. Köszönöm szépen.

VDSZSZ: Hát, igen. Azért praktikusan, ugye, hát a 250 ezer forintos kafetéria, az 1%-ot hoz a héthez képest, tehát így jön össze a majdnem 8. Azért 250 ezer 800, mert az osztható 12-vel, és akkor így rendben lenne a 6,9%. Vagy akkor legyen az 1,5 helyett 1,6, és akkor… de, szerintem, ez így jó így, ha 250 ezer 800, és akkor rendben van a 6,9. Osztható 12-vel, ugyanis. És akkor a 6,9-cel se fogunk, hogy 6,99, vagy pedig 25,8. Ez így kerek.

Elnök: Köszönöm. VSZ

VSZ: Én is köszöntöm a VÉT résztvevőit, és hát, szeretném mondani, hogy a munkáltató által tett javaslat, ajánlatot mi is úgy értékeljük, hogy egy jelentős előrelépés a megállapodás irányába. Közeli a 7%-ot, ami a mi elképzelésünk is volt. Azon túlmenően, itt szeretném én is jelezni, hogy a VDSZSZ által többször fölvetett két és félhavi, úgymond kifizetés a Cargo eladásából, hát a mi jegyzeteinkből is az derül ki, hogy valóban, a Miniszter úrral folytatott tárgyalások során ennek a lehetősége fölvetődött, hogy kifizetésre kerül egy ilyen összeg. A mi számításunk szerint egyébként ez több mint két és félhavi, amit a Miniszter úr ajánlott, de el tudjuk fogadni a két és félhavit. Viszont mi úgy kívánnánk ezt a kérdést kezelni, hogy nem a bértárgyalásokkal egy időben. Tehát, úgy gondoljuk, hogy erről a kérdésről külön kellene tárgyalásokat folytatnunk, de nem a bérfejlesztéssel egy időben. Köszönöm szépen."