Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Hírlevél - 2008. 01. 31.


Eredménytelenül zárult a még elégséges szolgáltatásokról szóló tárgyalások sztrájk előtti utolsó, délutáni fordulója is. A VDSzSz kezdeti álláspontjához képest (reggel-este vonalanként egy-egy vonatpár) jelentősen elmozdult, azonban a munkáltatókat a kompromisszumkészség teljes hiánya jellemezte. Szakszervezetünk legutolsó ajánlata értelmében lehetővé tett volna, hogy délelőtt 8 és 10 óra között, valamint 17 és 19 óra között a menetrendben ebben az időintervallumban meghatározott vonatoknál több közlekedjen, ezen kívül a nemzetközi tehervonatok közlekedtetéséhez is hozzájárultunk.
A MÁV és a MÁV Start vezetésének azonban ez sem volt elég, így nem jöhetett létre a még elégséges szolgáltatásokról a megállapodás. A munkáltatók ismét nem tanultak korábbi hibáikból, hiszen a tavalyi három sztrájk alkalmával sem voltak hajlandóak megállapodni a még elégséges szolgáltatásokról. Ezzel a magatartásukkal mind a vasutasokat, mind az utasokat jóval hátrányosabb helyzetbe hozzák, mivel megállapodás híján az országban teljes lesz a káosz.
Minden sztrájkoló munkavállaló figyelmét felhívjuk arra, hogy a munkabeszüntetésben való részvételi szándékról senki sem köteles nyilatkozni, de ha mégis megteszi, azt a sztrájkba lépés pillanatában tegye.
A sztrájk február elsején hajnali három órakor kezdődik, a tét pedig nem kevesebb, mint a 2008. évi bérfejlesztésen felüli 10 százalékos alapbéremelés 2007. július elsejéig visszamenőlegesen. A másik követelésünk a MÁV Cargo privatizációs bevételéből egyszeri alkalommal nettó 250 ezer forint kifizetése minden vasutas számára.