Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Hírlevél - 2008. 01. 21.


Nem történt előrelépés a MÁV Startnál a január 21-i bértárgyaláson, ahogy a kollektív munkaügyi vitán se, viszont megkezdődött a még elégséges szolgáltatásokról a tárgyalások első fordulója. A Start hozta a papírformát.
A cég vezetése továbbra is elutasító követeléseinkkel szemben, miután korábbi, velünk egyeztetett és már-már általunk is elfogadható ajánlatától egy GKM-ben töltött délelőtt hatására visszakanyarodott eredeti merev álláspontjához. Korábban több alkalommal jeleztük: amennyiben nem valósul meg a megállapodás a cég vezetésével, Szakszervezetünk eredeti követeléséhez tér vissza. Ez pedig ismert, és elég egyszerű konstrukció: tíz százalékos alapbérfejlesztés 2007. július elsejéig visszamenőlegesen a korábbi (2006-os) heti munkaidő alkalmazása mellett – mindez, természetesen, a 2008. évi alapbérfejlesztésen felül értendő –, valamint a Cargo privatizációja okán két és félhavi átlagkereset kifizetése a munkavállalók számára, miután az összeg várhatóan az első félév során megérkezik a MÁV kasszájába.
Talajt vesztett a MÁV Start vezetése január 21-én: a munkáltató az eddigi tárgyalásokon követeléseinket folyamatosan az üzleti tervre való hivatkozással utasította el, mondván ilyen mérvű keresetnövekedés nem szerepel benne. A Startos üzleti terv azonban 18 százalékkal magasabb bérköltséggel számol 2008-ra. A munkáltató tehát vagy színészi képességeiről tett tanúbizonyságot, vagy tényleg meglepte saját cégének üzleti terve. Előbbi eshetőség azért elfogadhatatlan, mert ezek szerint a MÁV Start vezetése a tárgyalásokon végig félrevezette a Szakszervezetünket, míg az utóbbi eshetőség azért elfogadhatatlan, mert legalább a cég vezetésének ismernie kellene a vállalat üzleti tervét. Az üzleti terv alapján megvalósítható lenne a VDSzSz összes követelése.
Január 21-én a bértárgyalások keretében a munkáltató számára egyértelművé tettük, hogy a január 18-án átadott egyoldalú munkáltatói intézkedés véleményezésére a törvény szerint két hét áll a szakszervezetek rendelkezésére, ennél korábban nem lehet az intézkedést jogszerűen kiadni.
A még elégséges szolgáltatások tárgyalásának első fordulóján kiderült: a MÁV Start vezetése továbbra is szögletesen gondolkodik, ahogy ezt a korábbi sztrájkok előtti egyeztetéseken is tette. A munkáltató az összes menetrend szerinti vonat közlekedtetését érti a még elégséges szolgáltatások alatt, ami természetesen, elfogadhatatlan számunkra. Szakszervezetünk vonalanként egy-egy vonatpár közlekedtetését javasolja a reggeli, illetve az esti órákban a sztrájk ideje alatt.
Kiderült, hogy a MÁV Start vezetése nem kompetens a tárgyalásra, mivel Szórád Róbert a munkáltató képviselője bejelentette: nincs felhatalmazása arra, hogy a menetrendkönyvben szereplő vonatmennyiségtől eltérjen. Nem értjük, hogy a munkáltató ilyen körülmények között mennyire gondolta komolyan a még elégséges szolgáltatásokról szóló tárgyalásokat, ha bárminemű kompromisszumos javaslat megtételére képtelennek érzi magát.
A sztrájktörvény által előírt egyeztetéseket mindenesetre folytatjuk, a következő fordulóra január 23-án délután kerül sor.