Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Hírlevél - 2008. 01. 11.


Folytatódott a kollektív munkaügyi vita a MÁV-nál és a MÁV Startnál, mindkettő eredménytelenül ért véget. A munkáltatók továbbra is hajthatatlanok, de a mi követeléseink se változtak. Miközben a mozdonyvezetők jelentős műszakpótlék-emelést kaptak, úgy tűnik, a MÁV szórakozik velünk. Ezek szerint alávalóbbak vagyunk a mozdonyvezetőknél.
A MÁV-nál a Cargo vételárából általunk követelt két és félhavi átlagkereset kérdése elvi síkra terelődött a munkáltató és Szakszervezetünk között. Kiderült, ha csupán egy forintot követelnénk, azt se adnák oda, mert úgyis csapda: ha ugyanis egy forintot tudnak adni, tudnak többet is, így akár két és félhavi átlagkeresetet is. De nem adják, mert kis hazánkban nem divat betartani az ígéreteket. Ugye, kedves János?
A kollektív munkaügyi vita végül félbeszakadt, a humánpolitikai igazgatóasszonyt fontos telefonhoz hívták, de a beszélgetés folytatódott, majd konzultációba torkollott. Ugyanis. A MÁV humánpolitikai igazgatójának tárgyalójában a forgalmi igazgatóság általunk egyébként tényleg kedvelt képviselőjével mindezek után egy roppant fajsúlyos kérdésben kezdődött meg az egyeztetés az általunk benyújtott kifogás nyomán. Alanya a vásárosnaményi állomásfőnök, elszenvedői pedig a mátészalkai Startos munkavállalók. Korábban már beszámoltunk az állomásfőnök által száműzött ágyak esetéről. Az első ágy állítólag bolhás volt, ráadásul kifeküdték, ezért a szolgálati vezető valószínűleg azóta is saját maga teszteli a raktárban. Ezt követően a dolgozók egy problémamentes ágyat hoztak, melyet a pihenőhelyükön szerettek volna használni. Az állomásfőnök ezt a fekvő alkalmatosságot már vonatra rakatta, és Nyíregyházára küldte. A munkavállalók joggal hihették, hogy a második ággyal szerencséjük lesz, mivel a VÉT-en kedélyes kacajok kíséretében a forgalmi igazgató partnernek mutatkozott a pitiáner főnök kontra ágy-ügy rendezésére. Nem így történt.
Az ágyak tekintetében hiperaktív szolgálati vezető ténykedése miatt végül kifogást nyújtottunk be a MÁV vezérigazgatójához. A január 11-i konzultáción egyezség jött létre, hogy a jelenleg még a Forgalom tulajdonában lévő szobácskát január 15-ig – minden ingóságával együtt – a Start részére átadja. Ezzel a méltatlanul száműzött fekvő alkalmatosság kikerül a vásárosnaményi szigorú ember, Móré Sándor állomásfőnök hatásköréből, és remélhetőleg ismét visszakerül eredeti helyére a Startos pihenőhelyiségben. Bár a kérdés rendeződni látszik, szomorú a munkáltatóra nézve, hogy ilyen kaliberű ügyben is kifogással kell élni.
A VDSzSz tavaly háromszor hirdetett sztrájkot többek között a társadalombiztosítás Kormány által tervezett reformja ellen. A sztrájkok ellenére a Parlament megszavazta a törvénymódosítást, ezért a LIGA Szakszervezetek népszavazást kezdeményezett. A „TB-mentő népszavazás 2008” elnevezésű kezdeményezés háttéranyagait a www.liganet.hu oldalról tölthetitek le, így az aláírásgyűjtő ívet is. A népszavazás kiírásához 200 ezer aláírásra van szükség, így arra biztatunk Benneteket, hogy a letöltött íveket minél több emberrel – nem csak vasutassal – aláíratva küldjétek vissza részünkre.
Címünk: VDSzSz Szolidaritás, 1068 Budapest, Benczúr u. 41.