Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Eredményes volt a sztrájk: megállapodás a PICK pécsi üzemében


A PICK Szeged Zrt. pécsi üzemében február 26-án reggel hat órától megkezdett, határozatlan időre meghirdetett sztrájk 11.30-kor befejeződött, a munkavállalók felvették a munkát.
A sztrájkot a LIGA Szakszervezetekhez tartozó Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete (ÉMFSZ) hirdette meg, amiatt, hogy a szalagsoron eddig feldolgozott félsertés darabszámát a munkáltató jelentősen megnövelte, de a többletmunka ellentételezése a bérekben nem jelent meg.

A sztrájk ideje alatt, a helyszínre érkező Nagy Endre a PICK SZEGED ZRt. vezérigazgatója a mintegy kétszáz sztrájkoló munkavállaló véleményét meghallgatva tett javaslatot a konfliktus rendezésére. Ezt követően az ÉMFSZ tárgyalódelegációja és a munkáltató kidolgozta a konfliktust lezáró megállapodás részleteit:
  • a pécsi üzemben foglalkoztatott minden fizikai dolgozó részére 2015. február, március és április hónapra a cég havi 10.000 Ft értékű, összesen 30.000 Ft értékű juttatást utalvány formájában biztosít
  • a bérrendszer továbbfejlesztésére, a bérek emelésére, a teljesítmény meghatározására vonatkozó, 2015. május 1-től hatályba lépő új bérrendszer bevezetésével kapcsolatos tárgyalásokat a Felek rövid időn belül folytatják
  • az új megállapodásig a csomagoló üzem területén dolgozóknak a túlórák a tárgyhóban kerülnek kifizetésre, a jelenlegi négy havi munkaidőkeret megtartása mellett
  • a munkáltató mindent elkövet annak érdekében, hogy a létszámproblémákat megoldja.
Ismeretes: A konfliktus elsősorban a drasztikus teljesítménynövelés miatt alakult ki. Korábban 3200 darab félsertést kellett feldolgozni egy műszak alatt, ma már 3600 darabot, néha még többet. A pluszteljesítményért azonban nem járt több fizetés, a dolgozók elkeseredtek, és elégedetlenkedni kezdtek.

Tovább fokozta a feszültséget, hogy a csontozóban azon a szalagon, ahol a Pick munkavállalói dolgoznak, a cég bérmunkásokat is foglalkoztat, akik magasabb bért kapnak, mint a jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező munkavállalók.

Az üzemen belül a csomagoló részleget is érintette a probléma, hiszen a feldolgozott áru hozzájuk kerül. Így a mai munkabeszüntetéshez már az ottani kollégák is csatlakoztak.

A Pick több üzemében – így például Baján – is hasonló problémák vannak. A sztrájkot az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete (ÉMFSZ) szervezi. A munkabeszüntetésben mintegy 200-an vesznek részt, a gyár teljesen leállt.