Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Petíciót adtak át a szakszervezetek a frakcióvezetők részére


Petíciót írtak alá a december 3-i demonstráció résztvevői, amit a tüntetés alatt egy háromtagú küldöttség átadott a parlamenti pártok frakcióvezetői részére. Mellékeljük a petíció szövegét.
"Tisztelt Frakcióvezető Úr!

A szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végzők korkedvezményre való jogosultság szerzésének lehetősége 2014. december 31-gyel a jelenleg hatályos szabályozás szerint megszűnik. A Kormány 1356/2011. (X. 21.) számon határozatot hozott a korkedvezményes nyugdíjat kiváltó ellátások és intézkedések kidolgozásról. Jelenlegi ismereteink szerint a hivatkozott kormányrendeletben szereplő jogszabály megalkotása a mai napig nem történt meg.

A közlekedési dolgozók nevében azzal a kéréssel fordulunk Önhöz, hogy támogassa a hatályos törvényi rendelkezés meghosszabbítását, mely lehetőséget biztosít a további korkedvezményre jogosító szolgálati idő megszerzésére, míg a fent hivatkozott kormányrendeletben szereplő új jogszabály megalkotásra kerül.

A korkedvezmény jogintézménye biztosította a tisztes visszavonulás lehetőségét azoknak a munkavállalóknak, akik idősebb korukban a szigorodó pályaalkalmassági követelményeknek nem tudtak megfelelni. Az általános nyugdíjkorhatár felemelésével együtt ez súlyos egzisztenciális kockázat növekedést jelent.

Kérjük, azt is vegye figyelembe, hogy a korkedvezményes nyugdíjhoz a munkáltatók 13%-os többlet járulékkal forrást teremtenek. Nemzetgazdasági szinten is megkérdőjelezhető annak a társadalmi hasznossága, ha 58-60-63 éves embereknek 35-40 éves tisztességes helytállás után -új szakma hiányában- életpályájuk elismeréseként az egzisztenciális kiszolgáltatottság lenne osztályrészük.

A közlekedési ágazatban tevékenykedő szakszervezeteknek az a célja, hogy „a korkedvezményes nyugdíjat kiváltó ellátásokról és intézkedések kidolgozásáról” szóló jogszabály megalkotásra kerüljön, mely megoldást jelenthet foglalkozás-egészségügyi kockázatok csökkentésére, illetve lehetővé teszi a tisztes visszavonulás lehetőségét azok számára, akik idősebb korukban az egyre szigorodó pályaalkalmassági követelményeknek nem tudtak megfelelni.

Budapest, 2014. december 3.


Tisztelettel:

Baranyai Zoltán, KKSZ, elnök
Dobi István, SZAKSZ, elnök
Gaskó István, VDSzSz, elnök
Gulyás Attila, VTDSZSZ, elnök      
Kiss László, MOSZ, elnök
Papp Zoltán, VSZ, elnök
Tiszperger Attila, BKSZSZ, elnökhelyettes"