Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Közös levél a miniszterelnöknek a korkedvezményes nyugdíj érdekében


A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) munkavállalói és munkaadói oldalán résztvevő szervezetek közös levelet írtak a miniszterelnöknek, amelyben a T/2141 sz. Magyarország 2015. évi költségvetését megalapozó törvényjavaslat azon részének visszavonását sürgetik, amely megszüntetné a korkedvezmény biztosítási járulék fizetésének kötelezettségét. Az aláírók a korkedvezményes nyugdíj intézményének meghosszabbításán kívül a tárgyalások megkezdését is kérik egy új rendszer kialakításáról és bevezetéséről.
[Az ominózus törvényjavaslatról bővebben itt olvashattok - a szerk.]

"Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) munkavállalói és munkaadói oldalán résztvevő szervezetek megdöbbenve értesültek a korkedvezményes nyugdíjrendszer tervezett megszüntetéséről. A tervezett döntés nagyon jelentős hatással járna több mint 70 ezer munkavállaló életpálya kilátásaira és súlyos zavarokat okozhat az őket foglalkoztató munkáltatóknál is.

Közismert, hogy évek óta azért kerül sor a korkedvezmény szerzési lehetőség meghosszabbítására, legutóbb 2014. december 31-ig, hogy megfelelő idő álljon rendelkezésre egy új rendszer kidolgozására és bevezetésére. Sajnálatos, hogy erre a mai napig nem került sor, annak ellenére, hogy ez az érintett érdekképviseletek többször kezdeményezték.

Mindezeket figyelembe véve, kérjük Miniszterelnök Urat, hogy a Kormány

- vonja vissza a T/2141 sz. Magyarország 2015. évi költségvetését megalapozó törvényjavaslat azon részét, mely megszüntetné a korkedvezmény biztosítási járulék fizetésének kötelezettségét.

- gondoskodjon arról, hogy 2015. december 31-ig meghosszabbításra kerüljön a korkedvezmény szerzési lehetőség.

- induljanak tárgyalások a VKF-ben egy új rendszer kialakításáról és bevezetésének feltételeiről.

A VKF-ben résztvevő szervezetek érdekeltek abban, hogy konstruktív tárgyalások segítségével a lehető leghamarabb megoldódjon ez az évek óta halogatott probléma. Ez lehet az a megoldás melynek segítségével elkerülhetők a szükségtelen társadalmi feszültségek és foglalkoztatási zavarok.

Budapest, 2014. november 26.

Üdvözlettel,

Dr. Dávid Ferenc, főtitkár, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége
Gaskó István, elnök, Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája
Palkovics Imre, elnök, Munkástanácsok Országos Szövetsége
Pataky Péter, elnök, Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége
Dr. Rolek Ferenc, alelnök, Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége
Dr. Zs. Szőke Zoltán, elnök, Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége"