Nálunk minden
a vasutasokról szól!

VASZ: Ne változzon a védőeszközök beszerzésének gyakorlata


Nem szeretnénk, ha a védőeszközök beszerzése során a jövőben bármilyen lazulás következne be, ezért a VASZ a jelenlegi gyakorlat fenntartását, a Beszerzési Szervezet kérésének elutasítását indítványozta.
A MÁV Szolgáltató Központ ZRt. Beszerzési és Logisztikai Üzletága felhatalmazást kért a munkabiztonsági szervezettől, hogy a jövőben a védőeszközökre kiírt közbeszerzési eljárások során felmentést adhassanak a forgalmazók számára az EK  /Európai Közösség/ típustanúsítvány másolatának becsatolásának kötelezettsége alól.

Az EK-típustanúsítvány a tanúsítást végző bejelentett szervezet (tanúsító szervezet) által kiállított dokumentum annak igazolására, hogy a védőeszköz a mintán elvégzett EK-típusvizsgálat alapján megfelel a rendeleti követelményeknek. A védőfelszerelések, egyéni védőeszközök gyártását, forgalomba hozatalát, illetve beszerzését számos - sokszor nehezen áttekinthető - EU-s direktíva és nemzeti előírás szabályozza, és akkor még meg sem említettük az EU-n kívüli gyártók termékeit.

Természetesen, a gyártók, forgalmazók számára a típusvizsgálat elvégeztetése költséggel jár. Ezért aztán nem is minden termék rendelkezik ilyen dokumentációval. Sajnos, ez a gyakoribb. Beszerzési oldalról egy gonddal kevesebb merül fel, és jelentősen nő a számba vehető pályázók, beszállító jelöltek száma.

Ugyanakkor ennek kockázata is van. Nem azonos garanciát nyújt a termék megfelelőségére, ha a tanúsítvány másolata megtekinthető a pályázati anyagban, vagy ha elfogadjuk a gyártó, forgalmazó nyilatkozatát arról, hogy rendelkezik ilyen dokumentummal. Egyébiránt, ha tényleg rendelkezik tanúsítvánnyal, ugyan miért ne csatolná be annak másolatát?

Nem szeretnénk, ha a védőeszközök beszerzése során a jövőben bármilyen lazulás következne be. Ezért a Vasutas Szakszervezetek Szövetsége három munkavédelemmel foglalkozó munkatársa levélben fordult a MÁV ZRt. munkabiztonsági szervezetének vezetőjéhez, melyben a jelenlegi gyakorlat fenntartását, a Beszerzési Szervezet kérésének elutasítását indítványozták.

Letölthető dokumentumok:

Ek_tipustanusitvany.pdf