Nálunk minden
a vasutasokról szól!

A MOSZ sikere a VASZ sikere is egyben


A VASZ álláspontja szerint az átszervezés során senki nem járhat rosszabbul, és ez a mozdonyvezetőkre is igaz. A cégvezetés korábban 2014. január elsejei hatállyal felmondta a 10 éve működtetett mozdonyvezetői életpályamodellt, de a napokban végül megállapodott egymással a MOSZ és a munkáltató.
A Mozdonyvezetők Szakszervezete és a MÁV-TRAKCIÓ, valamint a MÁV-START vezetése 2013. november 13-án aláírták a mozdonyvezetői bértábla-megállapodást. Amint az ismeretes, a cégvezetés korábban 2014. január elsejei hatállyal felmondta a 10 éve működtetett mozdonyvezetői életpályamodellt, azt a munkáltatói ígérvényt, amire a munkavállalók biztosan számíthattak.

A társaság vezetése a tárgyalások eredményeként megváltoztatta álláspontját és bölcs belátással elfogadta a mozdonyvezetői bértábla létjogosultságát. A hivatkozott dokumentum visszamenőleg rendezi a 2013. augusztus 22-i megállapodás szerinti 2,4 %-os béremelésnek a bértáblára történő rögzítését, illetve a jövőben minden, az alapbért érintő változás is a bértáblára értékeinek megemelésével történik. Azoknak a kollégáknak, akik július elseje után léptek újabb kategóriába a munkáltató a november havi fizetéssel rendezi az elmaradást. Az egyezség új tartalmi eleme, hogy a jövőbeni motorvonat-vezetői munkakörben foglalkoztatottakra a munkáltató szintén a mozdonyvezetői bértáblát fogja alkalmazni.

A határozatlan idejű megállapodás 2014. december 31-ig nem mondható fel, de azt követően is csak a MÁV-START Kollektív Szerződés felmondási szabályai szerint.


Módosították a munkakörülmények javítása érdekében kötött megállapodást is

A Mozdonyvezetők Szakszervezete és a munkáltató megegyezett a 2013. január 21-én aláírt a munkakörülmények javítása érdekében történő szerződés módosításáról. A 2013. november 13-án aláírt megállapodás szerint a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. – illetve az általános jogutódlás következtében a MÁV-START Zrt. – 2013. december 31-ig 18 darab, 2014. december 31-ig 30 darab és 2015. december 31-ig 61 darab (összesen 109 darab) mozdony vezetőállásainak klímaberendezéssel történő ellátását vállalja. A korábbi megállapodás egyéb tartalmai elemei változatlanul érvényben maradnak.

(Forrás: mosz.co.hu)