Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Sztrájkbizottságot alakítottak a mozdonyvezetők


A Mozdonyvezetők Szakszervezete 2013. október 30-án megalakította a Sztrájkbizottságát, melynek egyik oka, hogy a munkáltató felmondta 2014. január elsejei hatállyal a 10 éve folyamatosan alkalmazott mozdonyvezetői bértáblát.
Ezzel egy tollvonással elvették a mozdonyvezetői életpálya modellt, azt a korábbi munkáltatói ígérvényt, amire a munkavállalók eddig bizton számíthattak.

A Sztrájkbizottság megalakításának másik oka, hogy 2014. január elsején létre jövő integrált személyszállító társaság, a MÁV-START Zrt. Kollektív Szerződését úgy kívánja módosítani a cégvezetés, hogy lecsökkenti a jelenleg a mozdonyvezetőket megillető műszakpótlék mértékét, illetve más jövedelmi elemeket. Az integrációt felhasználva a munkáltatónak szándékában áll lerontani a jelenlegi mozdonyvezetői foglalkoztatás szabályait is.

A mozdonyvezetők nem értik, hogy a menedzsment miért akarja jövedelmüket lecsökkenteni, miért velük akarja megfizettetni a vasúti irányítás átalakításának költségeit. Ezek a lépések elfogadhatatlanok a mozdonyvezetők számára, a megszerzett jogaik védelme érdekében készek mindent megtenni, ideértve az "ultima ratio-t" jelentő munkabeszüntetést is.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete már korábban kijelentette, hogy többletigényt az integrációhoz kapcsolódóan nem támaszt, de ragaszkodik a jelenleg érvényes és hatályos mozdonyvezetői bértáblához, foglalkoztatási szabályokhoz és jövedelmi elemekhez.  

Mozdonyvezetők Szakszervezete