Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Megkezdődtek a 2014-es bértárgyalások


A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának október 29-i délelőtti ülésén megkezdődtek a tárgyalások a jövő évi bérekről.

A LIGA Szakszervezetek ismertette szeptemberben meghozott döntését az elvárt számokról, melyet a munkáltatók idén nem 0%-os ellenjavaslattal fogadtak.

A gazdasági fejlődést és a munkavállalók reálpozícióját figyelembe véve, a LIGA Szakszervezetek a bérből és fizetésből élők részére a jövő évi inflációs várakozás és a várható GDP-növekedés összegének megfelelő bruttó béremelését tartja szükségesnek.

A LIGA Szakszervezetek szükségesnek tartja a minimálbéren élők felzárkóztatását is, az ő esetükben a fent megfogalmazott általános béremeléshez képest +1%-os növekedést tart kívánatosnak. Kiemelt figyelmet kell fordítani a Közszféra azon területeire, így különösen a Hon és Rendvédelemben dolgozókra, ahol a 2013-as béremelés elmaradt és ezeket visszamenőleg korrigálni, vagy a 2014-es határozatokban kiemelten kell kezelni.

A LIGA által javasolt emeléssel a minimálbér a jelenlegi 98 ezer forintról 103 390, a garantált bérminimum pedig 114 ezer forintról 120 270 forintra nőne 2014-ben. Ezzel a javaslattal a munkavállalói oldal egységesen egyetért.

A bértárgyalások nyitó fordulóján a munkaadók 2,4 százalékos emelést javasoltak, ami bíztató előjel lehet a tavalyi 0%-os javaslatukhoz képest.

(Forrás: liganet.hu)