Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Egyelőre nincs egyezség a "korpótlékról"


A VSZ és a VDSzSz Szolidaritás által közösen kezdeményezett kollektív munkaügyi vitában a július 19-i forduló sem hozott eredményt a MÁV-Startnál. Ismeretes, a MÁV-Start nem fizette ki a júliusban esedékes, második negyedéves "korpótlékot" - ennek mértéke a vasutas gyakorlati idő függvényében 7 000-15 700 forint között alakult. Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke nagyon bízik abban, hogy július 23-án egyezségre jutunk. Ha nem, akkor sztrájkot kell hirdetni. Ez az összeg ugyanis a jövedelem szerves részét képezi, ezért megvonása jelentős reálkereset-veszteséget okoz. Mint mondta: "Nem fogjuk hagyni, hogy a jegyvizsgálók, a kocsivizsgálók és a pénztárosok negyedévente ok nélkül elveszítsenek több ezer, vagy akár tízezer forintnyi összegeket. Elképzelhetetlen, hogy szakszervezetünk ezt eltűrje." VIDEÓNKÉRT KATTINTS IDE!

Július 19-én sem zárult megállapodással a szakmai gyakorlati idő elismerése kapcsán kialakult konfliktus, ami aztán a jelenleg is folyamatban lévő munkaügyi vitába torkollott. A kollektív munkaügyi vitából előttünk álló pár nap talán alkalmas lesz arra, hogy megegyezzünk ebben a munkáltató részéről presztízskérdéssé vált vitában.
Egészen egyszerűen elfogadhatatlan a munkáltató érvelése, hiszen az elmúlt több hónap alatt – amióta a felek megállapodtak abban, hogy jelen formájában az ún. korpótlék nem működik, és egy másik rendszert dolgoznak ki – a MÁV-Start nem tudott bemutatni még csak egy vázlatot sem arra, hogy mi módon gondolnák működtetni az új teljesítmény-ösztönző rendszert.

Joggal várják el az érintettek, hogy egy általunk elfogadott megállapodás létrejöttéig a korábbi gyakorlatnak megfelelően folyósítsa munkáltató ezt a bérjellegű kifizetést. Azt nem kell hangsúlyozni, hogy a korosztályonként 7 000, 10 700 és 15 700 forintnyi negyedévi kifizetés elmaradása az érintett munkavállalóknál jelentős jövedelem-csökkenést jelent.

Ez elfogadhatatlan, különösképp akkor, amikor a Kormány a napokban írta alá a bérajánlást. A bérajánlás kifejezetten hangsúlyozza, hogy a keresetek nettó értékét meg kell őrizni. A MÁV-Start terve nem tudni, mennyiben korrelál a Kormányzat és az aláírók szándékával. Bárány Balázs, a VDSzSz Szolidaritás alelnöke nagyon bízik abban, hogy július 23-án egyezségre jutunk.
Tájékoztattuk a munkáltatót arról, hogy egy dologra biztosan számíthat, amennyiben nem jutunk egyezségre: szakszervezetünk sztrájkot fog hirdetni – nyilván azután, hogy eleget tesz az ehhez szükséges összes törvényi feltételeknek.

Nem fogjuk hagyni, hogy a jegyvizsgálók, a kocsivizsgálók és a pénztárosok negyedévente ok nélkül elveszítsenek több ezer, vagy akár tízezer forintnyi összegeket. Elképzelhetetlen, hogy szakszervezetünk ezt eltűrje.

Képforrás: parameter.sk