Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Start: Rövidnadrágügyi bizottság alakul


Egy ideig nem lesznek "fedélzeti jegyellenőrök" a MÁV-Startnál, elfogadtuk a KSZ-módosítások közül az a pontot, ami alapján a nők gyermekük hároméves koráig saját kérésükre dolgozhatnak éjszakai műszakban is. Kezdeményeztük a rövidnadrág bevezetését, "ruhaügyi" bizottság alakul. Július 16-i VÉT-összefoglaló.
[Az alábbi felvételen Halasi Zoltán, szakszervezetünk Startos társasági vezető ügyvivője foglalja össze a történteket:]
A MÁV-Gépészet, a MÁV-Start és a MÁV-Trakció július 16-i összevont VÉT-ülésén napirendi előtti hozzászólásunkban felszólítottuk a munkáltatót, hogy a Pécs SZSZK-nál 2012. augusztusában megkötött megállapodásnak megfelelően járjon el. Akkor abban állapodtunk meg, hogy a "laktanyáztatási céllal" használt ágyneműt a munkáltató nem tudja kitisztítani, ezért inkább tisztítási díjat fizet a tagjainknak, a kollégáknak.
A munkáltató természetesen eltévesztette a megállapodás időpontjait, és csak január elsejétől kívánta kifizetni ezt a térítést. Csépke András arról tájékoztatott minket, hogy ezeket az összeget visszamenőlegesen kifizeti a munkáltató a munkavállalók számára.

A napirendi pontok között szerepelt a három vállalat kollektív szerződésének módosítása. Mindhárom vállalat esetében azt a pontot elfogadtuk, ami arra irányul, hogy a nők gyermekük hároméves koráig saját kérésükre dolgozhassanak éjszakai műszakban is, ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a fordulószolgálatban tovább dolgozhassanak. A többi KSZ-módosítással összefüggő kérdésben a MÁV-Gépészetnél és a MÁV-Trakciónál nem történt előrelépés.

A MÁV-Start kollektív szerződésének módosítását azért kezdeményezte a munkáltató, hogy beillessze a KSZ-be a fedélzeti jegyellenőri munkakört. A munkakör létrehozása ellen szakszervezetünknek nincs kifogása, csak annak jutalékrendszerbe való beillesztésével. A munkáltató ugyanis jegyeladási jutalékként a beszedett összeg 5%-át kívánta a fedélzeti jegyellenőrök számára biztosítani.
Álláspontunk szerint nem lehet különbséget tenni azonos munkát végző kollegák között a vonaton, hiszen a jegyvizsgálók, vezető jegyvizsgálók és a fedélzeti jegyellenőrök ugyanazt a jegyeladási munkát végzik, és ugyanolyan hatékonysággal kell dolgozniuk a MÁV-Startnak. Ezért nem támogatjuk, hogy közöttük jutalék-különbség legyen.
Ezen javaslatunk után a munkáltató levette napirendi pontról a KSZ ezen módosítását.

A VDSzSz Szolidaritás átadta a munkáltatónak a KSZ 4. sz. mellékletének módosítására vonatkozó javaslatát. Kezdeményeztük ugyanis, hogy a MÁV-Start Zrt. munkavállalói körében vezessék be a rövidnadrágot. Ez úgy valósulhatna meg, hogy a kínálatban megjelenik a rövidnadrág, és aki igényt tart rá, szabadon megrendelheti, választhatja a kínálatból. A munkáltató elsőre elzárkózott a rövidnadrág bevezetésétől, de kezdeményezte, hogy erre a VÉT alakítson egy külön bizottságot. Természetesen, a VDSzSz Szolidaritás részt kíván venni a bizottság munkájában.