Nálunk minden
a vasutasokról szól!

Kern rossz híre az igazgatók számára


"Van egy rossz hírem az igazgató uraknak: a magyar munkatársakat nem lehet alacsony béren tartani. Motivált dolgozók kellenek."
Christian Kern, az ÖBB elnök-vezérigazgatója mondta ezeket a szavakat az Európai Üzemi Tanács (EÜT) Árufuvarozási és Trakció szekcióinak együttes ülésén Georg Kasperkowitz és Clemens Först igazgatósági tagoknak. Eredményeink eléréséhez [nyújtott erőfeszítéseikért] külön köszönet az RCH dolgozóinak – említette még a tanácskozás során.

Bécsben fontos kijelentések hangzottak el, de hogyan is kerülhetett erre sor? Még áprilisban történt az EÜT Árufuvarozási Szekció ülésén, hogy az "előterjesztés" hiányosságai miatt – azaz, hogy abból nem tudhattunk meg semmi konkrétumot az RCH megnyugtató jövőjéről – a szekció magyar tagjai kezdeményezték, hogy a téma kerüljön újra napirendre egy rendkívüli EÜT-ülés alkalmával. Erre július 8-án került sor, amikor az RCC kapcsán meglévő érintettség miatt a trakciós kollégákkal együtt vitattuk meg a témákat.

A két találkozó között azonban történtek események az RCH háza táján. Mint emlékezetes, a kialakult bizonytalan helyzet miatt június 10-én a VASZ tagszervezeteiként kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztünk tagjaink munkahelyének hosszú távú biztosítása érdekében. A megállapodás létrejöttének követelése mellett az ÖBB vezérét is tájékoztattuk levélben a kialakult helyzetről és személyes találkozót is kértünk tőle. A VASZ elnöke és az ÖBB vezérigazgatója július 4-én találkozott egymással. Addigra – június 13-án – megszületett az idei évet rendező és egy középtávú megállapodással kapcsolatos elkötelezettséget tartalmazó egyezség.

Mindezek után érezte úgy Kern úr, hogy a leendő középtávú megállapodással kapcsolatban – amelyhez fűződő elkötelezettségét itt is megerősítette – elmondja a fenti mondatokat.
Mi mindezt tudomásul vesszük, és ezek után várjuk a tulajdonos, illetve a munkáltató megoldási javaslatait a bérfelzárkóztatási program végrehajtására - legkésőbb az őszig aláírandó középtávú megállapodásba foglalva.

Figyelem! Szeptemberben Christian Kern Magyarországra látogat. Azt gondoljuk, jelenlétével is szeretné megerősíteni, hogy a munkavállalók helyzetének javítására tett javaslatai nem pusztán a szeptember végi ausztriai választásoknak szóltak.

Mózes Tibor