Nálunk minden
a vasutasokról szól!

RCH: KÜT-ülés volt


Az RCH-nál rövidesen már a vezetőket is értékelhetik a vasutasok. Az árvíz miatt romlott a vállalat teljesítménye. A vizsgáztatás pedig szakmaközpontúbb lehet. Hírek.
Az RCH Központi Üzemi Tanácsa június végén soros ülése első részében Márk Perz humán erőforrás igazgató adott rövid áttekintést az elmúlt időszakról. Elmondta, hogy 2013. június 13-án sikerült a VASZ szervezeteivel olyan megállapodást kötni, amely az évvégéig rendezi a foglalkoztatás-politikai célkitűzéseket, valamint a kollektív szerződéssel kapcsolatos kérdéseket is. Ezzel a megállapodással a kollektív munkaügyi vita lezártnak tekinthető. A továbbiakban az 1-5. havi humánerőforrás-gazdálkodási adatok bemutatására került sor. Az adatok a tervezéseknek megfelelően alakulnak.
A túlóra felhasználás az informatika átképzések következtében kissé megnövekedett.

A napirend zárásaként Gálfi Mónika humánpolitikai szakértő prezentációt mutatott be egy jövőben a dolgozókat érintő felméréssel kapcsolatban. Az ÖBB-konszern ugyanis dolgozói elégedettség-felmérést kezdeményez az év végefelé. Ennek lényege, hogy a munkatársak kérdőívet kapnak majd, ezek kitöltésével kaphat a vállalat vezetése visszajelzést az RCH-t érintő kérdésekről. A kérdőívben lesznek vezetőkkel kapcsolatos kérdések is.

Az egységes kérdőív magyar és német nyelven egyaránt megjelenik, kitöltésére pedig max. 15 perc áll majd rendelkezésre. Ennek során közel 40-60 eldöntendő kérdésre kell válaszolni, a vállalat azt szeretné, ha a dolgozók legalább 90%-a kitöltve vissza is küldené a kérdőíveket.

A következő napirendben Salamon Béla Üzemeltetési Igazgató az eltelt időszak üzemeltetési eredményeiről adott átfogó tájékoztatót. Mint mondta, 6%-s teljesítménycsökkenés következett be, de csökkentek a költségek és a vonatkilométer-mutatók is. További problémát jelent majd az elmúlt hetekben bekövetkezett árvíz miatti forgalomcsökkenés, ill. útvonal-elterelések is. Ez egyértelműen negatívan befolyásolja majd a vállalat teljesítményét.

Felmerült az informatikai alkalmazások bevezetésének határideje is, kérdésre válaszolva az hangzott el, hogy némi csúszásra biztosan lehet számítani. Továbbra is napirenden van az éves vizsgáztatás ügye. A különbözeti vizsgák mindenhol befejeződtek, az értékeléseket rövidesen elvégzik. A Vizsgaközponttal egyeztetésekre került sor annak érdekében, hogy a vizsgán elsősorban az adott szakma kerüljön előtérbe, és a kérdéseket is ennek szellemében fogalmazzák meg.

Az ülést aktuális kérdések megtárgyalásával fejezte be a KÜT.

Zubály Bertalan